Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség most már ott tart, hogy bármilyen irodát legálisan le lehet hallgatni

2017. február 16., csütörtök 15:43 | aznap frissítve

Úgynevezett jogalkotási kezdeményezéssel élt a Legfőbb Ügyészség az Igazságügyi Minisztérium felé, mert szerintük szabályozatlan a lehallgatásról - tiltott adatszerzésről - szóló törvényi passzus.

Az egész az MTVA lehallgatási botránya miatt jött most elő, a Fővárosi Főügyészség ugyanis egy furcsa indoklással megszüntette a nyomozást, amire Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hivatal elnöke is azt mondta, hogy nincs ez így rendjén.

Az ügyészség azt mondja, hogy lehallgatni csak "más lakásában illetve egyéb helyiségében" lehet, márpedig szerintünk az MTVA székháza nem lakás, és nem egyéb helyiség.

Egy friss körlevelében a Legfőbb Ügyészség újra megerősíti ezt az álláspontot, és még magyarázatot is fűznek hozzá: "tiltott adatszerzés bűncselekményt dogmatikailag helyes megközelítésben csak olyan helyen lehet elkövetni, ami a magánlaksértés bűncselekmény kapcsán kialakult joggyakorlat szerint megfelel a más lakása, egyéb helyisége vagy az azokhoz tartozó bekerített hely fogalmának."

Nem vonható a törvényi tényállás alá az a magatartás, amikor munkahelyi irodákban, egyéb helyiségekben kerül sor az ott történtek technikai eszköz alkalmazásával való megfigyelésére vagy rögzítésére.

Aki pedig az ennél is részletesebb jogászkodásra kíváncsi, idézzük: a korábbi Btk szerinti magántitok jogosulatlan megismerése bűncselekményének szabályozása után, az új Btk-ban azt váltó tiltott adatszerzés tényállása csak a jogosulatlanul megszerezhető titokkört bővítette, az elkövetési magatartásokat, illetve elkövetési tárgyakat viszont nem szélesítette. "Így a tiltott adatszerzést  – hasonlóan a magántitok jogosulatlan megismeréséhez – változatlanul csak magánlakásban lehet elkövetni."

Ez a jogi csűrés-csavarás viszont már lehet, hogy nekik is sok volt, mert gyorsan hozzáfűzik, hogy ez így nem feltétlen a jogalkotó szándékát tükrözi, úgyhogy szerdán "jogalkotási kezdeményezéssel éltek" az Igazságügyi Minisztérium felé, mert "szabályozatlan kérdés van" a Btk.-ban, tágítani kéne az elkövetés helyének meghatározását.

Péterfalvi Attila egyébként egy 2015-ös ügyet hozott elő példaként, amelyben azért emeltek vádat valaki ellen, mert munkahelyi mosdóban titokban szerelt fel kamerát. Most erről az ügyészség azt közölte, 

a terhelt javára felülvizsgálati indítványt nyújtottak be.

Magyarul: szóltak, hogy mégse ítéljék el az embert, hiszen ha az MTVA-s ügy nem ügy, akkor az sem volt az.

Rovatok