Index Vakbarát Hírportál

A Kúria dönt, akadályozták-e közterület-felügyelők az aláírásgyűjtést

2017. február 20., hétfő 17:58 | aznap frissítve

Szigetvári Viktor a Kúriához fordul az Együtt aláírásgyűjtőinek akadályozása ügyében, miután a Nemzeti Választási Bizottság szerint sem akadályozta a rendőri intézkedés az együtt aktivistáit a Határ úti aláírásgyűjtésben.

Az NVB hétfőn helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát. Az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke azért fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz, mert szerinte a közterület-felügyelők megsértették az aláírásgyűjtés szabadságára vonatkozó jogszabályt, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, amikor február 7-én - egy körözött személy elfogása miatti rendőri intézkedés során - sorfalat álltak a Határ úti aluljáróban a helyi népszavazási kezdeményezést támogató aláírásokat gyűjtő Együtt-aktivisták pultja előtt. 

A közterület-felügyelők magatartása alkalmas volt arra, hogy korlátozza a támogató aláírások gyűjtésének szabadságát, mivel a sorfal már önmagában is nehezítette az aláírásgyűjtő pulthoz való eljutást, az pedig hogy a sorfalat egyenruhás közterület-felügyelők alkották, kifejezetten azt a látszatot keltette, hogy az aláírásgyűjtő pulthoz rendészeti jellegű intézkedés miatt nem lehet odamenni, mondta Szigetvári. 

A Fővárosi Választási Bizottság nem látta bizonyítottnak az aláírásgyűjtésre vonatkozó szabályok megsértését.

Az NVB hétfői ülésén 10 igen szavazattal, Litresits András, az MSZP delegáltjának ellenszavazatával elutasította a fellebbezést. Az NVB többsége egyetértett abban, hogy a benyújtott bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a közterület-felügyelők akadályozták a gyűjtők vagy aláírásgyűjtők bármelyikét, a pulttól távolabb, 1,5-2 méterre álltak, háttal nekik. 

Szigetvári Viktor szerint olyan intézkedés történt, amivel akadályozták az aláírásgyűjtést, ez pedig igenis jogsértő, ezért az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához.

Rovatok