Index Vakbarát Hírportál

Járványos hörgőgyulladás terjed a csecsemők között

2017. február 24., péntek 12:26

Jelentősen nőtt a csecsemőknél a járványos hörgőgyulladásos esetek száma, sok kisgyermeket Debrecenben ápolnak. A járványról a Debreceni Egyetem gyermekklinikájának igazgatója számolt be az MTI-nek.

Csak az elmúlt egy hétben hét súlyos, életveszélyes állapotban lévő, intenzív ellátást igénylő, elsősorban légúti infekcióban szenvedő csecsemőt fogadott a gyermekklinika intenzív osztálya.

Ilyen súlyos lefolyású, járványos hörgőgyulladásos megbetegedés, amely elsősorban az érett csecsemőket támadta meg, még nem volt Magyarországon

– mondta Balla György.

A budapesti gyermek-intenzívosztályok telítettsége miatt az országos tiszti főorvos azt kérte, hogy az intenzív ellátásra szoruló betegeket a közép-magyarországi régión kívülre szállítsák a mentők, így Debrecenbe három olyan megyéből is szállítottak csecsemőket, amelyek nem tartoznának az ellátási területükhöz. A debreceni klinika 12 ágyas gyermek- és 40 ágyas koraszülött-intenzívosztálya 100 százalékos kihasználtságban működik ezekben a napokban, nem járványos időszakban ez az arány 70 százalék. A koraszülötteket szerencsére nem támadta meg a járványos megbetegedés, ők ugyanis minden esetben védőoltást kapnak a betegség ellen, e nélkül számukra halálos kimenetelű lehet a kór.

Balla György hozzátette, a mostani helyzet ugyanakkor ráirányította a figyelmet arra, hogy Magyarországon a gyermek-intenzívellátás fejlesztésre szorul. A kapacitásokat úgy kell kialakítani, hogy rendkívüli helyzetekben, járványok, tömeges balesetek esetén is mindenkit tudjanak fogadni - mondta.

Rovatok