Index Vakbarát Hírportál

Jó hírünk van azoknak, akik luxusvillát építenének!

2017. február 27., hétfő 22:10

A parlament fenntartható fejlődés bizottságában a kormánypárti többség támogatta azt a kormányzati javaslatot, ami eltörölné a 300 négyzetméternél nagyobb ingatlanok építési engedélyeztetését, írja a 444.

A lap az LMP-s Sallai Róbert Benedek Facebookon megjelent közleménye alapján írja, hogy a jövőben szinte csak tervezői felelősséggel, engedélyeztetési eljárás nélkül, egyszerű bejelentéssel lehetne építeni 300 négyzetméter fölötti lakóingatlanokat.

A kormány azt állítja, hogy a magyar családoknak segít a kötelező engedélyeztetés eltörlésével. A fideszes képviselők és a javaslat előterjesztői a bizottság előtt is azzal érveltek, hogy ez a törvénymódosítás a magyar családok érdeke.

Sallai Róbert Benedek szerint viszont „ez a Fidesz-közeli újgazdag kör érdeke”.

Az LMP képviselője próbálta kideríteni, hogy nagyjából hány magyar család van, akit csak az engedélyeztetés választ el attól, hogy luxusvillába költözzön, de nem járt sikerrel.

„Sem az általános vitában, sem a mai napon, a részletes vitában nem derült ki", írja.

A parlamenti bizottság kormánypárti többsége az ellenzéki tiltakozás ellenére megszavazta a törvényjavaslatot. Az új eljárásban sem a szomszédoknak, sem településnek nem lesz beleszólási lehetősége a villaépítésbe, és nem kell, hogy érvényesüljenek környezet- és természetvédelmi szempontok.

A 444-nek eszébe jutott a hírrel kapcsolatban, hogy Mészáros Lőrinc cége épp most épít egy luxusvillát a Gellért hegyen, a Bérc utcában, ahol a fakivágások miatt lehet, hogy problémás lett volna az engedélyeztetés, ezért ez a döntés kedvezhet nekik.

Rovatok