Index Vakbarát Hírportál

Főleg a Fidesz-szavazók tartják jó ötletnek a paksi bővítést

2017. március 4., szombat 13:43

A megkérdezettek többsége szerint a Paks 2-projekt költséges, túlzott mértékű adósságot jelent hazánk számára, és az Oroszországgal kötött megállapodás kiszolgáltatottá teszi az országot, derül ki a Publicus Intézet friss, a Vasárnapi Hírek megbízásából elvégzett közvélemény-kutatásából.

A január végén 1503 ember válaszai alapján készített felmérés szerint a többség abban is egyetért, hogy az oroszokkal kötött alku összességében is kedvezőtlen. Érdekesség, illetve jól mutatja, hogy ki mi alapján gondolkozik a kérdésben, hogy az eredmények szerint a Fidesz szavazói markánsan másként gondolkoznak, mint a többi választó.

A részletesebb eredmények szerint az emberek 47 százaléka gondolja, hogy Paks bővítése túl sokba kerül, a válaszadók 34 százaléka szerint a beruházás hosszabb távon lesz kedvező az országnak, ezért megéri a nagy adósság is.

Ez utóbbi véleményt két nagyobb társadalmi csoport támogatja főleg, az egyik a Fidesz-szavazók, a másik pedig a Paks vonzáskörzetében élők. Minden más, a vizsgálatban kimutatható csoport úgy gondolja, hogy az adósság túl nagy lesz.

Szintén a Fidesz-szavazók azok, akik többségében (58%) úgy gondolják, hogy az oroszokkal kötött megállapodás nem érinti hazánk függetlenségét, ha pártszimpátia alapján nézzük, mindenki más úgy vélekedik, hogy az üzlet valamilyen szinten kiszolgáltatottá teszi Magyarországot.

(Borítókép: A paksi atomerőmű vezérlőterme. Fotó: XINHUA/Gamma-Rapho via Getty Images Hungary)

Rovatok