Index Vakbarát Hírportál

Katalizátortolvajokat fogott el a rendőrség

2017. március 7., kedd 13:09

71 rendbeli lopás gyanújával őrizetbe vettek egy 26 éves szerb és egy 27 éves szerb-horvát kettős állampolgárságú személyt, akik az ország egész területén, összesen 32 helyen, Nyíregyházától Nagykanizsáig, Szombathelytől Békéscsabáig loptak katalizátorokat, összesen 15 millió forintos kárt okozva az autótulajdonosoknak. 

A két férfit Budapesten fogták el március 4-én a Tolna megyei rendőrök és a Készenléti Rendőrség munkatársai – erről március 7-én számolt be a rendőrség, írta a Police.hu. 

Nemesfém a kocsi alján 

Az autóiparban a katalizátor az az alkatrész, amely a kipufogóra szerelve csökkenti az autók károsanyag-kibocsátását. Ezt a benne lévő nemesfémek biztosítják, amelyek katalizátorként vesznek részt a folyamatban. Az alkatrészben egy kreámiamag van, azon belül platina- és ródimrészecskék, amelyek a megfelelő hőmérsékleten oxidálják a káros anyagok egy részét.

Lopni épp ezekért az anyagokért érdemes a néhány tízezer forintos alkatrészt, amelynek felvásárlása, tárolása, hasznosítása sem különösebben szabályozott.

Rovatok