Index Vakbarát Hírportál

Momentum: Gyurcsány nagyon elcseszte, eltakarodhatna már

2017. március 7., kedd 17:08

Jól kiosztott több ellenzéki politikust és pártot is a 24.hu-nak adott interjújában Fekete-Győr András, a hétvégén párttá alakult Momentum Mozgalom elnöke. Fekete-Győr fogadkozik, hogy ők nem lesznek „budapesti törpepárt", a politikai elitet pedig le kell váltani, ehhez pedig először „azt a buborékot kell kipukkasztani, amelyben az elit él". 

...a magyar politikusok nagyon alacsonyra helyezték a lécet, nagyon szar minőségű politikát csináltak, másfelől ezzel olyan szinten elinflálták a hitünket a politikában, amit időbe telik feloldani.

– mondta Fekete-Győr, aki még Schiffer Andrásnak és az LMP-nek is beszólt, akik hiába nyújtották be tucatszor az ügynöknyilvánosságról szóló javaslatukat a parlamentben, 

Mégsem történt semmi. A parlamenti politizálás és az emberek között roppant nagy szakadék tátong. (...) Lehet, hogy az LMP nem tudta átlépni az ingerküszöböt, másoknak sem sikerült, de a Momentumnak megvan az a kreatív szervezettsége, hitele és lendülete, ami inspirálhat embereket.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzéki vezetők egyformán vállalhatatlanok-e, a Momentum Mozgalom vezetője azt mondta: 

Gyurcsány Ferenc azért vállalhatatlanabb. Nem minden politikus hitevesztett és inkompetens, vannak rátermettebb, értelmes emberek is közöttük. Karácsony Gergely például szerintem hiteles és jó szándékú politikus.

Ennek ellenére a Momentum még Karácsonyt sem támogatná a 2018-as választáson, a céljuk az, hogy a 106 körzetben megbízható, profi és tisztességes jelöltjeik legyenek. Fekete-Győr viszont azt is hozzáteszi, „minden megtörténhet, még az is, hogy Karácsony Gergely momentumos lesz egy év múlva". Arra felvetésre, hogy Gyurcsány és Szanyi Tibor közeledését arrogánsan utasították el, Fekete-Győr a következőket mondta:

Bocsánat, de ők nem érdemelnek mást. Nem mindenkivel szemben vagyunk arrogánsak – ha ez arrogancia –, de nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mi az istent keres még a politikában. Már igazán eltakarodhatna a közéletből.

A Momentum elnöke szerint ugyanis „Gyurcsány Ferencnek nagy szerepe van abban, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerzett és kiépítette a NER-t. Szanyi Tibor pedig fideszes propagandalapoknak ad sértett interjúkat, ezzel magát minősíti. Szerintem ezekkel az emberekkel szemben igenis keményen kell fellépni, fel kell hívni az emberek figyelmét, hogy ők valamit nagyon elcsesztek″.

Fekete-Győr Andrásról egyébként nemrég írtunk portrécikket, itt olvasható.

Rovatok