Index Vakbarát Hírportál

Két nap alatt két új ellenzéki párt alakult

2017. március 15., szerda 17:38

Gémesi György Új Kezdet néven alapított pártot, Pukli István iskolaigazgató pedig szintén bejelentette az új polgári pártját.

A mostani március 15-i ünnepségek nem igazították el az egyszerű ellenzéki szavazót arról, hogy akkor 2018-ban milyen konstrukcióban is fognak szembeszállni Orbánnal.

Az MSZP március 14-én Miskolcon vonult, ahol Botka László világossá tette, hogy nem kíván a kis pártokkal összefogósdiról egyeztetni. Az Együtt Orbánt sípolta, a DK, az LMP, a Párbeszéd és Liberálisok külön megemlékezést tartottak,  a most párttá alakult Momentum a Városligetben piknikezett, majd ráadásként volt egy vonulás Majtényi László vezetésével, ahol a közös államfőjelölt azt üzente, legyen mindenki politikus.

Ezt a képletet tovább bonyolítja két új kezdeményezés. Két ellenzéki szereplő ugyanis külön-külön, egymástól függetlenül bejelentette, hogy új pártot alapít.

1. Pukli István, a Teleki Blanka gimnázium igazgatója a tavalyi pedagógus demonstráció egyik főszereplője a Hír TV Egyenesen című műsorában kedd este mondta azt, hogy új polgári pártot alapít. A Tanítanék Mozgalomnak hátat fordító iskolaigazgató azt ígérte, a tavasz folyamán hivatalosan is megalakulnak, és állítása szerint kész oktatási és egészségügyi koncepcióval rendelkeznek.

2. Gémesi György, Gödöllő polgármestere pedig a város ünnepi megemlékezésén jelentette be, hogy Új Kezdet néven párttá alakult a Józan Ész forradalma nevű Facebook-csoport. Gémesi pártjáról már régóta suttogtak a baloldalon, és információnk szerint Gémesi nem tudott maga mellé állítani annyi polgármestert, mint akart.

Gémesi mindenesetre meghirdette, hogy a márciusi ifjakhoz hasonlóan forradalmat kell csinálni. Még hozzá "a józan ész forradalmát, amelynek 12 pontja a nemzeti minimum". Ebben a 12 pontban olyan tételek szerepelnek, mint a korrupció felszámolása, a szólásszabadság, erős, független önkormányzatiság, emberhez méltó egészségügy és hasznos tudást adó oktatás.

Ezek az új pártok, pártkezdeményezések nyilván most még akkora támogatottsággal sem rendelkezhetnek, mint a régebbiek. Csak sokat mondó, hogy egyre több ellenzéki szereplő a Fidesz elleni harcot újabb és újabb pártban képzeli el. Márpedig az egyfordulós választási rendszer logikája épp azt kívánja meg, hogy az ellenzék egy listán egyesítse az erejét.

Nézzük tehát át, hogy az ellenzéki oldalon (persze a Jobbikon kívül) most kik harcolnak kíméletlenül Orbán ellen, és kik szeretnének minden körzetben jelölteket állítani. Nem erősorrendben, hanem ahogy eszembe jutott:

Rovatok