Index Vakbarát Hírportál

Negyedszerre sem sikerült beszerezni tbc-oltást

2017. március 17., péntek 12:58

Tavaly május óta nem tud beszerezni tbc-elleni oltást az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH). A Közbeszerzési Értesítő szerint a tavaly novemberben kiírt tender is sikertelenül zárult, amelyben BCG-vakcinákat akartak vásárolni, de a szállításra senki nem tett ajánlatot. Az ÁNTSZ akkor 490 000 adag, csecsemők számára való vakcinát akart beszerezni három részletben 2019-ig.

Ez volt tavaly május óta a negyedik sikertelen tenderkiírás. Akkor 300 ezer csecsemőnek vagy 150 ezer felnőttnek elegendő adagot még be tudtak szerezni 135 millió forintért.

Az ÁNTSZ kérdésünkre azt válaszolta: azért nem érkezett ajánlat, mert a nemzetközi piacon hiány van a BCG-oltóanyagból, ezzel már 2015 nyarán is voltak gondok. Akkor három hónapon keresztül egyáltalán nem lehetett hozzájutni az oltóanyaghoz a dán gyártó kapacitáshiánya miatt. 



Az ÁNTSZ szerint a tavalyi tenderkiírás időpontjában kizárólag Kanadában előállított BCG-vakcina volt a piacon, a magyarországi nagykereskedő azonban nem tudott a kanadai gyártóval megállapodni, így nem tudott ajánlatot tenni.

Hiány azonban nincs vakcinából, szögezte le az OTH. A magyarországi nagykereskedőnek ugyanis egyrészt sikerült egy rendkívüli sürgősséggel kiírt közbeszerzésen 100 ezer csecsemőnek való adagot beszerezni a kanadai gyártótól, másrészt az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak van egy legalább negyedéves tartaléka. Mivel a vakcinák bakteriális alapúak, ezért nagyon rövid a szavatossági idejük, és így nagyobb készleteket nem lehet belőlük felhalmozni.

Az ÁNTSZ kérdésünkre azt is írta, hogy érkezett egy ajánlat 500 ezer csecsemővakcinára, de erről a jelek szerint még nem született megállapodás. 

A BCG oltást újszülött korban, legkésőbb a gyermek négy hetes koráig kell beadni. A jogszabály szerint az oltásra minden magyar állampolgár jogosult, illetve azok is, akik három hónapnál hosszabb ideig legálisan tartózkodnak Magyarországon, letelepedett, befogadott, menekült vagy menedékes státuszban vannak.  Ezzel az oltással lehet megelőzni csecsemőket és kisgyermekeket megtámadó mycobaktérium (a tbc kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladást és a miliáris (egész testre kiterjedő) tbc-fertőzést.

Rovatok