Index Vakbarát Hírportál

Magyarországra jön a Lego oktatás

2017. március 18., szombat 10:53

Itthon még nem használt oktatási módszertan érkezhet a magyar iskolákba a Lego segítségével - írja az MTI Rétvári Bence közleménye alapján. A Lego Manufacturing Kft. és a kormány még 2016 novemberében állapodtak meg, a program hamarosan startolhat uniós pénzből.

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára elmondta: Czunyiné Bertalan Judit kormánybiztos koordinálásával 2015 óta dolgoznak azon, hogy a több országban sikeresnek bizonyult Lego oktatási módszertan a magyar gyerekek számára is elérhetővé váljon. Az uniós forrásból megvalósuló program kiírása után minden iskolának lehetősége lesz pályázat benyújtására, de az elbírálás során előnyt élveznek majd a hátrányos helyzetű, illetve alacsonyabb tanulói átlagponttal rendelkező iskolák.

A Lego oktatási programja segíti a gyerekek motiválását, erősíti a hátrányosabb helyzetű régiók felzárkózását célzó oktatási stratégiát, érvelt a módszer hasznossága mellett Rétvári. A Lego-oktatás "alapvető készségfejlesztéssel támogatja a szaktárgyi tudást, és lehetővé teszi, hogy a fiatalok a munkaerő-piacon aktívabb, kreatívabb, versenyképesebb tudással érvényesülhessenek", mondta. A program eredményeinek nyomon követése a projekten belüli beválás vizsgálat keretében történik majd.

A tájékoztatás szerint a módszertant eddig több mint 50 külföldi iskolában próbálták ki, jó eredménnyel. "A Lego mérnökei a különféle segédeszközeiket úgy alkották meg, hogy a kísérletekben részt vevő diákok aktív közreműködésük nyomán első kézből, saját bőrükön szerzett tapasztalatokkal fejlesszék a szerkezetekkel, azok működésével, valamint a programozási technikákkal összefüggő ismereteiket", közölte az államtitkár. 

Rovatok