Index Vakbarát Hírportál

Bezárták az öt hónapja átadott tihanyi kilátót

2017. március 21., kedd 15:12

Tavaly november elején adta át a földművelésügyi miniszter az Őrtorony kilátót a tihanyi Apáti-hegyen, de márciusban már le is kellett zárni.

A területet kezelő Bakonyerdő Zrt. a honlapján hívta fel a kirándulók, túrázók figyelmét, hogy a kilátó használatbavételi engedélyezési eljárása folyamatban van, ezért a látogatása szigorúan tilos.

 Megkerestük az engedélyező tihanyi önkormányzatot, hogy mi is történt. Az önkormányzat munkatársa közölte, hogy a használatbavételi engedélyt a sajkodiak (Sajkod Tihanyhoz tartozó nyaralótelep) megtámadták. A helyiek ugyanis aggódnak a megnövekedett gépkocsiforgalom miatt. A legszélső utcától mintegy 300 méterre levő kilátót sokan kocsival keresik fel, és "leparkolják" az eddig nyugodt, félreeső kistelepülést. 

A tihanyi önkormányzat munkatársa szerint felesleges aggódniuk, mert a turistaszezonra készen lesz a nagy parkoló, ami remények szerint elnyeli majd a toronyhoz igyekvők gépkocsijait. A munkatárs nem értette, hogy az újraindított használatbavételi engedélyezés miatt miért zárta le a Bakonyerdő a kilátót, mert mint mondta, nem kellett volna.

Kerestük a Bakonyerdő Zrt.-t az ügyben, de még nem válaszoltak.

Az biztos viszont, ha időben átadják a novemberi átadón már belengetett nagy parkolót, akkor nem lett volna ennyi probléma.

A kilátóról egyébként amúgy is megoszlott a tihanyiak véleménye. Egyfelől a kilátóponton eleve jó volt a panoráma az eléggé nagyméretű kilátó nélkül is, másfelől a tihanyi turistaforgalmat a félszigetnek erre a nyugodtabb, inkább helyeik által használt területre irányította.

Frissítés: Megérkezett a Bakonyerdő Zrt. válasza,

miszerint a jogerős építési engedély ellen nyújtott be kifogást egy helyi civil szervezet (Sajkodért Egyesület), melynek kapcsán az építésügyi hatóság új engedélyeztetési eljárást rendelt el. Ezért az újraindított eljárás befejezéséig, vagy az ideiglenes használatba vételi engedély megszerzéséig a kilátó nem látogatható. A kilátó az új jogerős engedélyek birtokában ismét látogatható lesz. A Bakonyerdő Zrt. minden rendelkezésére álló jogi lehetőséget megragad, hogy a balatoni tájban gyönyörködni kívánó kirándulók minél hamarabb újra birtokba vehessék ezt a közjóléti építményt is.

Rovatok