Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg pénzzel tömi ki Orbán a szocialista bástyát

2017. március 21., kedd 11:31

Orbán Viktor nem siette el, hogy a szocialista vezetésű Salgótarjánba látogasson. A Modern városok programjában a 23 megyei jogú városból a huszonegyedikként került sor Nógrád megye központjára. A huszadik a Botka László vezette Szeged volt – Salgótarján mellett az egyetlen ellenzéki vezetésű megyei jogú város. Hogy a program milyen ígéreteket hozott az eddigi 19 településnek – összesen 462 milliárd forint értékben –, arról itt és itt olvashat bővebben. Orbán nem csinált belőle titkot korábban sem, hogy egy város többre juthat, ha nem ellenzéki polgármester vezeti.

A lista végére egyébként két fideszes város maradt, nem is akármilyen: az egyik Győr – itt született Szijjártó Péter –, ahová a Quaestor-botrányt mementóként jelző ETO Park miatt nem megy szívesen Orbán, meg a polgármester Borkai Zsolt MOB-elnökkel sem teljesen elégedett. A másik Hódmezővásárhely, amin a Miniszterelnökséget vezető Lázár János azután is rajta tartja a kezét, hogy már nem polgármester. 

A találkozó után Fekete Zsolt polgármester közös sajtótájékoztatót tartott a kormányfővel. A 11 órára tervezett kezdés ezúttal is csúszott fél órát. A beszédek előtt dokumentumokat írtak alá.

Mit vár Salgótarján?

A polgármester előzetesen elmondta: turisztikai, rekreációs beruházásokra, energetikai projektekre, illetve a közösségi közlekedés korszerűsítésére, az ipari park fejlesztésére lenne szüksége a városnak, ez összesen 60-70 milliárd forintba kerülne – írta a Népszava.

Fekete emellett arra számít, hogy egy-két éven belül elkészül az országos gyorsforgalmi úthálózathoz a kétszer kétsávos út. A polgármester szerint nem lehet különbséget tenni a megyei jogú városok között aszerint, hogy ellenzéki vagy kormánypárti polgármester vezeti, hiszen a városok egy adott térség kulturális közigazgatási központjai. „Nem mint ellenzéki politikus, hanem mint minden salgótarjáni polgármestere várom a miniszterelnököt, és remélem, hogy a visszafogott, megalapozott igényeink nagy része meg is fog valósulni” – mondta Fekete még februárban.

Nógrád Barcája

A kormányfő kedvében járva Fekete ügyesen a sport nyelvére fordította le Salgótarján helyzetét: „Innen szép nyerni. De volt erre példa, a 6-1-es Barca-meccs a BL-ben” – vont merész párhuzamot a város és a világ élvonalbeli klubja között.

A város eddig az EU-s forrásokat nem tudta eléggé hatékonyan felhasználni, és a 3,5 milliárd forintos adósságkonszolidáció sem lendítette ki Salgótarjánt – mondta Fekete.

Szerinte Salgótarján kulturális, gazdasági sportközpont szerepét töltheti be a fejlesztések révén. Szécsénytől Pásztóig, de a határon túl egészen Losoncig. 

Barnamezős, zöldmezős beruházásokkal 60 hektárnyi iparterületek létrehozása várható. Négysávos lesz a 21-es út, ezzel a város szinte Budapest agglomerációs kerülete lesz – mondta a polgármester.

 Nem lesz házasság

„Házasságkötő teremben vagyunk, de biológiai és egyéb okokból nem lesz házasság”– kezdte a beszédét Orbán, aki korrektnek, nagyívűnek, páratlannak nevezte az elért megállapodást.

„Úgy látjuk az önök városát, hogy az utolsó olyan megyeközpont Magyarországon, ahol még mindig erősen él az érzés, hogy a rendszerváltás vesztese. 27 év telt el azóta, tehát nem engedhető meg, hogy legyen olyan város, amely 27 évvel ezelőtti politikai változás vesztesének érzi magát” – mondta Orbán, ezek szerint befejezettnek tekintve 1990-ben a rendszerváltást.

Nagy ígéreteket hozott Orbán

Orbán számokat is hozott a tervezett projektekre:

40-50 milliárd forintot ígért Orbán arra, hogy létrejöjjön a Salgótarjánt elkerülő négysávos út, amely elmegy a határig. A kormányfő vállalta, hogy a szlovák féllel is tárgyal, hogy északról is épüljön hasonló út a határig.

1,7 milliárd forint jut új autóbusz-pályaudvarra, parkolóra.

10 milliárdos nagyságrendű projekt az ipar- és gazdaságfejlesztés: „tűnjön el az utolsó ipari rozsdafolt is”. Orbán városrehabilitációs elképzelése szerint meg kell szüntetni az összes barnamezős foltot, ez 40 hektárt érint.

2,5 milliárdot ad a kormány 10 hektáros zöldmezős beruházásra is.

4,5 milliárd forintot ad a  kormány a városban lévő öblösüveg-gyártásra.

3 milliárd jut vendéglátást, kereskedelmet érintő oktatásra.

2 milliárd a helyi adottságok figyelembevételével megvalósuló duális képzésre.

1,7 milliárd jut egy új onkológiai központra.

8 milliárdos projekt a sport- és rekreációs központ létrehozása. Salgótarján eredetileg 25 méteres uszodára kért pénzt, a kormány ehelyett 50 méterest uszodát javasol, öt évre átvállalva a fenntartási költséget.

1,5 milliárd jut atlétikai pályára. Emellett Orbán jégcsarnokra tett javaslatot, amelyre a polgármesternek kell kijelölnie a területet.

A kormány megelőlegezte egy 22 milliárd forintos regionális fejlesztési terv támogatását is. Ehhez Orbán a turisztikai ügynökség jóváhagyását szabta előfeltételként.

Ezzel a tétellel együtt az összes megnevezett projekt összértéke legalább 90 milliárd forint.

Orbán szerint olyan program született, amelyet „egy szocialista polgármester és egy konzervatív, nemzeti-keresztény kormányfő is jó szívvel ajánlani tud”.

Komplett városközpontot kap Salgótarján?

„Nagy kalandba vágunk bele, nem gondoltam erre, mielőtt idejöttem” – vezette fel az utolsó pontot, sajátos megvilágításba helyezve a döntéshozatali mechanizmust. Orbán szerint egy regionális központnak kell hogy legyen központja. Salgótarjáni azonban nem olyan, hogy egy regionális központ epicentrumának láthassuk".

Ezért a kormányfő javaslatot tett a főtér és városközpont teljes rehabilitációs tervének elkészítésére. Hogy régi vagy új épületekkel, ezt a helyiek feladata eldönteni", de a kormány észszerű keretek között" támogatja a tervet. Ehhez rövid időn belül egymilliárdot ad tervezési célokra" a kormány. És utána további néhány milliárdot a tervezéshez és előkészületekhez". Ha a város ezt értelmesen használja fel", akkor egy-két éven belül érezhető változás érhető el a városban".

Orbán elengedte Farkas Flórián kezét?

Orbán kicsit megsértődött, amikor az első kérdés a Jobbik és Simicska Lajos viszonya kapcsán arról szólt, hogy ha ettől a Jobbik most csicskapárt, akkor hogyan jellemezhető a korábbi szoros, Simicska-Fidesz viszony. A második Matolcsy György MNB-elnökről és az általa állítólag megelőzött bankpánikról, illetve Farkas Flóriánról, az Országos Roma Önkormányzat vezetőjének átláthatatlan pénzgazdálkodásáról szólt.

Megköszönöm a salgótarjániak nevében, hogy idehoztuk a világpolitikát" – mondta Orbán a Hvg.hu kérdésére, majd röviden válaszolt:

„A Fidesz szuverén párt, mindig is az volt.”

Matolcsyban a bizalma töretlen, mert működése hozzájárult Magyarország gazdasági növekedéséhez.

Farkas Flóriánt illetően rövid válasza már azonban selyemzsinór is lehet: 

A Magyarországon élő cigányoknak, roma embereknek vezetőre van szükségük. Minden általuk választott vezetővel keresem az együttműködés lehetőségét.

Orbán Viktor Simicskáról, Matolcsyról és Farkas Flóriánról

Ahhoz képest, hogy Salgótarján a legnehezebb helyzetben lévő megyei jogú város, meglepő, hogy a Modern városok programban az utolsók között került rá sor – vetette fel a Népszava újságírója. Orbán válaszul erre annyit mondott: az ilyen jellegű kérdéseket azzal próbálták elkerülni, ezek szerint sikertelenül, hogy az utolsó helyre Hódmezővásárhely jutott".

Orbán szerint Magyarország nincs a Marson

Kerülte a választ az Index kedd reggeli cikke kapcsán is: Katrein Ferenc, aki 13 évig dolgozott a magyar kémelhárításnak többek közt műveleti igazgatóként, exkluzív interjúban mondta el, mennyire vannak beágyazódva az oroszok a magyar szolgálatokba. 

Az interjúban elhangzottak kapcsán Orbán azt mondta: fel lehet emlegetni újból és újból, hogy Magyarország nem a Marson van, de teljesen természetes, hogy minden irányból vannak országok, amelyeknek érdekeik vannak Magyarországon.

A nemzetbiztonság működik, van egy rendszer, amely a biztonságunkat szolgálja. Magyarországot nem lehet izolálni, de meg lehet védeni. Ehhez egy dinamikusan működő nemzetbiztonsági rendszerre van szükség. Ezt megteremtettük" – válaszolta Orbán.

Rovatok