Index Vakbarát Hírportál

Új törvényjavaslat miatt érzi magát fenyegetve a CEU

2017. március 28., kedd 22:31 | aznap frissítve

Több egyetem törvénytelenül működik Magyarországon – jelentette ki kedd délutáni közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután az Oktatási Hivatal szabálytalanságokat tárt fel több Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmény működésével kapcsolatban.

Az Emmi kijelentette: egyetlen egyetem sem állhat a magyar törvények felett, a kormány pedig szigorítja, illetve pontosítja a magyar törvényeket, és kimondja, hogy az EU-n kívüli egyetemek csak nemzetközi egyezmény alapján folytathatnak képzést és adhatnak ki diplomát Magyarországon.

A keddi törvényjavaslat ugyan könnyen értelmezhető a Magyarországon működő külföldi diplomagyárak elleni támadásként, azonban nem nehéz azt sem belelátni, hogy a kormány ezzel lépéssel a Közép-Európai Egyetemnek menne neki, hiába nincs egy szóval sem megnevezve. Hasonlóan látja ezt a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff is, aki az intézmény tanárainak, hallgatóinak és volt hallgatóinak címzett levelében (amelyet a Hvg.hu látott először) arról írt:

a javaslat az egyetem működését lehetetlenítené el.

Szerintük a CEU nem működhetne tovább a mostani formájában felsőoktatási intézményként, aminek a diplomáit Magyarországon és az Egyesült Államokban is elfogadják. A rektor szerint a törvényjavaslat kifejezetten egy intézmény ellen irányul, és diszkriminatív.

Arról is írt, hogy minden lehetséges módon próbálnak majd fellépni a törvénytervezet ellen. Itt az idő, hogy közösségünk együtt védje meg az intézményünket"  írta. A levél végén az is szerepel, hogy szerdán 12:45-kor fórumot tartanak az ügyben a CEU-n.

A CEU késő este kiadott közleményében azt is írták, hogy az intézmény teljes mértékben a magyar jogszabályoknak megfelelően működik. „A CEU arra kéri a kormányt, hogy vesse el a törvénymódosítási javaslatot és folytasson párbeszédet egy olyan megoldás érdekében, mely lehetővé teszi, hogy az Egyetem, mint szabad és független nemzetközi posztgraduális intézmény folytathassa tevékenységét Budapesten."

A CEU-t Soros György alapította, az egyetem New York-ban van bejegyezve. A Hvg.hu szerint a minisztériumi nyilvántartás szerint további hat Európai Gazdasági Térségen kívüli külföldi felsőoktatási intézménynek van magyarországi működési engedélye, de ezek mind magyar intézményhez kapcsolódnak, egyedül a CEU önálló.

A kormányközeli Origo már kedd délután arról írt, hogy a CEU az egyike annak a 28 külföldi egyetemnek, amely szabálytalanul vagy törvénytelenül működik Magyarországon. "Az nyilvánvalóan kérdés, hogy a törvénymódosítás után bezár-e a Soros-egyetem" – írták cikkükben. Erre hivatkozott később a Magyar Idők, kiemelve, hogy a CEU-nál nem rendelkeznek programakkreditációval, és közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettségüket is elmulasztották.

A CEU rektora a levelében ezekre reagálva azt írta, ezek az állítások nem igazak. A CEU későbbi közleményében azt is rágalomnak nevezték, hogy „konkrét csalásban" vennének részt, és szerintük az Origo cikkében valótlanságokat állítanak az egyetem működésével kapcsolatban.

Rovatok