Index Vakbarát Hírportál

K. Béla hét évet kapott csalásért

2017. március 30., csütörtök 21:37

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt jogerősen hét év börtönbüntetésre ítélt egy befektetéseket kínáló férfit csütörtökön a Debreceni Törvényszék - közölte a bíróság sajtótitkára az MTI-vel.

A  másodfokú bíróság annyiban változtatta meg a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét, hogy a vádlottat öt évre a pénzügyi tevékenység gyakorlásától is eltiltotta, valamint háromszorosára - 179 millió forintra emelte - a vádlott vagyonára elrendelt vagyonelkobzás összegét. A vádlott kilenc sértettnek köteles kártérítés címén 3 millió és 35 millió 500 ezer forint közötti összeget megfizetni.

K. Béla 2010 és 2012 között 400 millió forintot csalt ki 52 sértettől. A jobbára többmilliós összegeket befektetési céllal vagy kölcsönként adták a sértettek.

K. Béla 1993-tól alkalmazottként, vállalkozóként pénzügyi termékekkel, biztosításokkal, befektetésekkel foglalkozott. Széles körű ismeretségre tett szert, a sértettek nagy részét is ez idő alatt vagy az ekkor kiépült kapcsolataival ismerte meg.

Jó hírnevét felhasználva 2010 nyarától ajánlott nagy hozamú befektetéseket, vagy magas kamat ígéretével kért kölcsön. Ezek azonban mind fiktív ajánlatok voltak, fiktív szerződésekkel. K. Béla ugyanis - ígéretével szemben - nem, vagy nem a szerződésekben foglaltak szerint fektette be az átvett összegeket. A visszafizetés nem állt szándékában, mint ahogyan a hozamok kifizetése sem.

Rovatok