Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz felszólította a kormányt, ne fizessen a Magyar Helsinki Bizottságnak

2017. március 31., péntek 14:13 | aznap frissítve

A Fidesz-frakció arra szólítja fel a kormányt, hogy ne fizesse ki a Magyar Helsinki Bizottságnak a két bangladesi migráns ügyében a strasbourgi bíróságon megítélt pénzt, és nyújtson be fellebbezést a döntés ellen - közölte az MTI. 

"Fizessen Soros, van neki elég pénze" - fogalmazott Halász János, a frakció szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, ahol azt mondta: nem szabad a magyar emberek pénzéből támogatni a migránsbizniszt. 

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken mondta azt, hogy "beindult a migránsbiznisz" a Magyar Helsinki Bizottságnál is, és ez felháborító.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága - nem jogerős döntésében - arra kötelezte a kormányt, fizessen a két bangladesi migránst képviselő Magyar Helsinki Bizottságnak perköltségként 2,7 millió forintot. Emellett a bangladesieknek is járna 6 millió forint, pedig senki nem tudja, hogy a két érintett merre van a világban - tette hozzá Halász János.

Szerinte a migránsbiznisz itt nem érne véget, mert ha minden ilyen ügyben támadni fogják Magyarországot, akkor 40-50 milliárd forintot is elvehetnek a magyaroktól. Ugyanis körülbelül 15 ezer hasonló ügy van: 10 ezer bevándorló jogosulatlan menekültkérelmét utasították vissza a magyar hatóságok, és több mint 5 ezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe - fejtette ki a szóvivő.

Ahogy arról beszámoltunk, az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik az, ahogy Magyarország a menedékkeresőkkel a határ mellett felállított tranzitzónákban bánik, mondta ki március 14-i, egyhangúlag meghozott döntésében az Emberi Jogok Európai Bírósága. A strasbourgi bírósághoz két bangladesi férfi (Iliasz Iliasz és Ali Ahmed) fordult, akiket a magyar hatóságok – panaszuk szerint – menedékkérelmük elutasítása után, a fellebbezés idején a röszkei tranzitzónában fogva tartottak, majd visszaküldtek Szerbiába.

Bakondi György, belbiztonsági főtanácsadó jelentette be március 18-án, hogy Magyarország kormánya megfellebbezi az Emberi Jogok Európai Bíróságának nem jogerős döntését.

Rovatok