Index Vakbarát Hírportál

Nekiestek a civilek a kormány új civiltörvényének

2017. április 3., hétfő 16:38

Hevesen bírálják és elutasítják az érintett civilek a kormány legújabb tervét, hogy a külföldről 7,2 millió forintot elérő támogatást kapó alapítványok és egyesületek "külföldről támogatott szervezetnek" minősüljenek, amit 15 napon belül be kéne jelenteniük.

Bár alkotmányos előírás csak a magyar állam átláthatóságára vonatkozik, már azzal meg lennék elégedve, ha a magyar állam csak annyira átláthatóan működne és gazdálkodna, mint az Eötvös Károly Intézet

– reagált Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke.

Tóth Balázs, a Helsinki Bizottság munkatársa diszkriminatívnak és önkényesnek nevezte a törvénytervezet által kiválasztott szervezetek körét. "Nehéz olyan indoklást találni, ami ezt a szelekciót észszerűvé teszi."

Ha a szervezetek kiválasztásának alapja az, hogy külföldről támogatják őket, akkor érthetetlen, hogy a külföldről szintén komoly támogatásokban részesülő, például vallási tevékenységet végző szervezeteket, így az egyházakat miért veszik ki ebből a körből. Ugyanígy nehezen megmagyarázható, hogy miért csak az egyesületi vagy alapítványi formában működő szervezetek esnének szigorúbb megítélés alá, a nonprofit kft-k meg nem – mondta Tóth.

A Helsinki ügyvédje azt is érthetetlennek tartja, hogy ha a kormány kis, külföldről támogatott civil szervezetek befolyásától tart, akkor a külföldi tulajdonban álló,

a közvélemény befolyásolására összehasonlíthatatlanul alkalmasabb TV2 és Origo miatt miért nem aggódik.

Tóth szerint a törvénytervezet azt sugallja, hogy a külföldről pénzt kapó civilek veszélyesek az ország szuverenitására és terrorveszélyt jelentenek, ezért húzták meg a a civilekre vonatkozó határt pont a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó 3,6 milliós készpénzforgalmi bejelentési küszöb kétszeresénél. Mint mondta, a NAV és az Alkotmányvédelmi Hivatal, ha akar, rálát a civilek pénzmozgásara, azok szerepelnek a szervezetek közhasznúsági jelentéseiben, tehát a törvény nem az átláthatóságot erősíti, hanem megbélyegzi ezeket a szervezeteket.

A Társaság a Szabadságjogokért közleményt adott ki, Hazudik a kormány: a jogvédelem nemzeti érdek címmel. Eszerint a törvény kiszivárgott tervezetével egyes civil szervezeteket nemzetellenes érdekeket szolgáló ügynökökként akarnak megbélyegezni. A TASZ és a többi szervezet nem külföldi, hanem nemzeti érdekeket szolgálnak, emberek jogait védik a kormánnyal szemben. A kormány pedig nem azonos a magyar nemzettel,

a magyar nemzet mi, magyar polgárok vagyunk.

A TASZ közhasznú szervezet, tehát a hatályos magyar törvények szerint is elismerten a közjóért dolgozik – áll a közleményben. Mint írják, ingyenes jogsegély-szolgálatot üzemeltetnek, olyan embereket segítenek, akiknek jogait éppen a magyar állam sérti meg: devizakárosultakat, akiket nem hagynak tüntetni, újságírókat, akiket kitiltanak a Parlamentből, vagy fogyatékos gyerekek, akik nem kapnak megfelelő oktatást.

A TASZ is alaptalannak tartja, hogy a hasonló civil szervezetekhez hasonlóan átláthatatlanul működnének. A nyilvánosan elérhető beszámolóikban minden fillér támogatásról elszámolnak. 

"A kormány az elmúlt hetekben két ellenséget teremtett magának: a civileket és a CEU-t. A TASZ és a CEU is az összes magyar törvénynek megfelelően működik, ezt a kormány is tudja. Ahhoz, hogy ránk lehessen sütni a jogellenesség bélyegét, meg kell változtatni a törvényeket. Ennek lehetünk tanúi" – záródik a TASZ közleménye.

Rovatok