Index Vakbarát Hírportál

Orbán ovis is volt, mégsem kommunista, Kósa szerint furcsa a rendszer

2017. április 4., kedd 17:43 | aznap frissítve

Villámgyorsan megszavazta a CEU-törvényt a parlament kedden délután, a HírTV riporterének pedig sikerült néhány kérdést feltennie Orbán Viktornak a szavazás után. A riport meglehetősen rövidre sikerült, de így is fontos dolgok hangzottak el benne.

A kormányfő látszólag nem volt elégedett a végeredménnyel, mint mondta, az arány lehetett volna jobb is. Heten igazoltan távol maradtak a kormánypárti képviselők közül, az ő ügyük azonban szerinte a frakcióvezetőre tartozik. 

Óvodás is voltam a kommunisták idején, mégse szolgálom a kommunistákat.

- mondta arra a kérdésre, hogy volt Soros-ösztöndíjasként miért hoz Soros György alapítványa, egyeteme ellen törvényeket. Mikor arról kérdezték, mi lesz a következő lépés, azt felelte: Tárgyalni fogunk Washingtonnal.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szintén megszólalt, ő sajtótájékoztatót tartott a szavazás után. Itt többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a most elterjedt lex-CEU elnevezést Soros György még"minden alól mentességet adó szabályozás" értelemben használta Magyar Bálint, akkori SZDSZ-es oktatási miniszternek írt 2005-ös levelében.

A kedden elfogadott törvénymódosítás a Közép-európai Egyetem működését, oktatási programját nem érinti, mert az egy magyar egyetem magyar akkreditációval.

- mondta Kósa, majd azzal folytatta, hogy a CEU azonban az Egyesült Államokban van bejegyezve, ahol viszont nem végez oktatási-kutatási tevékenységet. Az, hogy erre hivatkozva adnak ki amerikai diplomákat a Közép-európai Egyetemen egy jogi kiskapu, amit be kell zárni. Szerinte a magyar egyetemek is szóvá tették, hogy "furcsa a rendszer", mert ők nem adhatnak olyan külföldi diplomát, amely mögött a honos országban nincs valódi oktatási teljesítmény.

 A magyar felsőoktatás védelme megkívánta, hogy a Fidesz támogassa a módosítást.

- jelentette ki a frakcióvezető, visszautasítva, hogy a törvény érintené a tanszabadságot. Mint mondta, a jogszabály lényege, hogy a származási országban is létezzen az adott külföldi egyetem, a működéséről pedig nemzetközi szerződés rendelkezzen. 

Azt, hogy miért volt szükség a javaslat kivételesen sürgős elfogadására azzal magyarázta, hogy 

egy elhúzódó parlamenti eljárás esetén az érintett egyetemeknek kevesebb idejük lenne felkészülni az Oktatási Hivatal által jelzett problémák rendezésére, és arra, amit a törvény szabályoz.

Arra a felvetésre, hogy bizonyos határidőket előrehoztak úgy reagált, a CEU-sok korábban úgy nyilatkoztak, nincs szándékukban New Yorkban valódi oktatási intézményt létrehozni. Szerinte ez minden bizonnyal azt jelenti, valakivel "hármas együttműködést" hoznak létre, ami viszont csak megegyezés, így néhány hónap kérdése.

A tévedés joga mindenki számára lehetőség, és megkockáztatom, még Nobel-díjas is tévedhet.

- mondta Kósa azzal kapcsolatban, hogy többek közt a német államfő, a Magyar Tudományos Akadémia és Nobel-díjas tudósok is a kormányéval ellentétes véleményt fogalmaztak meg az ügyben.

 A Jobbik álláspontját a javaslatról úgy kommentálta:

sem Soros ellen, sem mellette nem mertek állást foglalni.

Rovatok