Index Vakbarát Hírportál

Az esztergomi Meggyes bűncselekményt követett el, elévülés miatt mégis felmentették

2017. április 6., csütörtök 18:09

A botrányos ügyeiről elhíresült volt esztergomi polgármester megszegte hivatali esküjét, amivel a bűncselekményt megvalósította, de a nyomozás elrendeléséig tette elévült, ezért az elsőfokú bíróság csütörtökön felmentette.

Elévülés miatt Meggyes Tamást első fokon felmentették a hűtlen kezelés vádja alól, annak ellenére is, hogy a bíróság bizonyítottnak találta, hogy a fideszes esztergomi volt polgármester megszegte hivatali kötelességét azért, hogy vagyoni előnyre tegyen szert. Az elsőrendű vádlottat pénzbüntetésre ítélték.

A Győri Járásbíróságon zajló per 14 évvel ezelőtti életbiztosítási szerződések miatt indult. 2003-ban a Meggyes által vezetett esztergomi önkormányzat életbiztosítással vegyes befektetési szerződést kötött a polgármester és az alpolgármester személyére, de a kedvezményezett az önkormányzat helyett a két tisztségviselő lett. A nyomozás eredménye szerint ennek még a biztosító adminisztrációs hibája volt az oka, de amikor négy évvel később, 2007-ben a szerződéseket meghosszabbították, már kifejezetten kérték, hogy saját szerződésük esetében a kedvezményezettek az önkormányzat helyett ők maguk legyenek. Ekkor azt is kezdeményezték, hogy a másik alpolgármester javára is kössenek ilyen biztosítást, ami meg is történt, és a meglévő szerződéseket is meghosszabbította a biztosító.

Az elsőrendű vádlott alpolgármester aztán 2010-ben mint biztosított úgy rendelkezett, hogy a biztosító a lejáratkor esedékes összeget az ő folyószámlájára utalja. A biztosító négy nappal később csaknem 5,5 millió forintot utalt ki neki, a másodrendű vádlottnak pedig 2,3 milliót, míg Meggyes Tamás esetében az önkormányzat számlájára utalták az 5,6 millió forintot.

A bíróság által megállapított tényállás szerint Meggyes Tamás megszegte hivatali kötelességét azért, hogy vagyoni előnyre tegyen szert, amivel a bűncselekményt megvalósította, de a nyomozás elrendeléséig tette elévült

– írja az MTI.

Az ítélet indoklása szerint a polgármester a szerződések meghosszabbítása és a másodrendű vádlott szerződésének megkötésekor vagyonkezelési kötelezettségét megsértette, de az önkormányzatot a szerződéssel vagyoni hátrány nem érte, mivel visszautalták a kérdéses összegeket. Amikor az elsőrendű vádlott alpolgármester arról rendelkezett, hogy a biztosítási összeg a saját számlájára kerüljön, nem rendelkezett képviselő-testületi felhatalmazással, amellyel megvalósította a sikkasztást. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014 januárjában hallgatta ki Meggyes Tamást jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. Polt Péter legfőbb ügyész 2013 októberében kezdeményezte a korábbi esztergomi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését, az Országgyűlés pedig november 20-án eleget tett indítványának.

Rovatok