Index Vakbarát Hírportál

Orbánnak eszébe jutott, hogy lesz egy új minisztere

2017. április 10., hétfő 14:22

Különös jelenet játszódott le délután a parlamentben. Szél Bernadett, az LMP társelnöke a paksi atomerőműről, Paks II.-ről, illetve az erről szóló népszavazásról kérdezte Orbán Viktort.

A miniszterelnöknek csak a második válasza végén jutott eszébe egy ezzel kapcsolatos igen fontos dolgot közölni:

új minisztert jelöl a paksi beruházás irányítására. 

Orbán különös módon mondandója befejezése után visszakérte a szót Lezsák Sándor levezető elnöktől, újra felhangosították a mikrofonját, majd akkor csak annyit mondott, hogy egy tárca nélküli miniszter fogja irányítani a beruházást. (Orbán a kinevezés szót használta, holott ő csak jelöl, az államfő nevezi ki a minisztereket.) Az 53. másodpercnél kapja vissza a szót a miniszterelnök.

Orbán új minisztert jelölt a paksi beruházás irányítására

Nem árulta el, kicsoda, mikortól, miért van erre szükség. Szél pedig a parlamenti szabályok miatt már nem kérdezhetett vissza. 

Az Origo úgy tudja, Süli János, Paks polgármestere lesz a tárca nélküli miniszter.

Az új miniszter jelölése azért érdekes, mert eddig a Miniszterelnökséget vezető Lázár János felügyelte miniszterként ezt a területet. Ezek szerint Orbán elveszi tőle ezt a hatáskört.

A beruházásnak kormánybiztosa is van Aszódi Attila személyében, akit megkerestünk az ügyben, de miután végighallgatta az Orbán friss nyilatkozatára vonatkozó teljes kérdést, közölte, hogy azzal forduljunk a miniszterelnökhöz. 

Szél Bernadett előtte egyebek mellett azt kérdezte Orbántól, elismeri-e, hogy Magyarország következő 100 évének legsúlyosabb kérdése a paksi döntést? És hogy miért nem ír ki népszavazást az ügyben.

Orbán szerint a kormány mindig is nyílt lapokkal játszott: "a Fidesz és a KDNP a paksi beruházásról szól alapszerződést 2014-es parlamenti választás előtt kötötte meg, épp azért, hogy a választás után senki se mondhassa, hogy nem ismerték a kormány energiapolitikáját."

Borítókép: Orbán Viktor, Lázár János és Rogán Antal a parlamentben, április 10-én. MTI / Kovács Tamás

Rovatok