Index Vakbarát Hírportál

A 888 újságírója inkább nem mondta meg a tüntetésen, hogy kinek dolgozik

2017. április 16., vasárnap 18:33 | aznap frissítve

A szombati Szabadság téri tüntetésen a 888.hu újságírója a szervezőket félrevezette arról, hogy honann jöttek, írja az egyik szervező a Facebookon. A Magyar Narancs által idézett bejegyzés szerint a festékdobálásért elítélt Gulyás Márton a színpadról szólította fel a kormánypropagandistákat, hogy kérdezzék meg tőle szemtől szembe, hogy buzi-e. Senki nem jelentkezett.

A kormánypárti 888.hu videósai a szervezőktől kértek interjút. Amikor ők rákérdeztek, melyik médiumtól jöttek, a videósok azt felelték, az MMG-től.  Mikor rákérdeztek náluk, hogy mi az az MMG, a videósok azt válaszolták, hogy az "MMG csak egy kis blog". Az MMG valójában a Modern Média Group Zrt.-t jelenti, ami a 888.hu kiadója. Így készült el a 888.hu-ra a “Szabadság téren jártam, Soros-tüntetőket láttam” című anyag. 

A szervező a Facebookon azt  is írja, hogy az interjút készítő 888.hu-s újságíró korábban még arról írt a 24.hu-nál, hogy milyen sok mindent köszönhetünk a menekülteknek, és milyen fontos keresztényi módon segíteni a rászorultakon, a menekülteken. A 888.hu-nál ugyanez az újságíró már  előszeretettel ír a “migránsokról” lenéző és megvető hangnemben.

A szervező szerint az újságíró szándékosan félretájékoztatta az egyik szervezőtársát, aki készséggel segített interjút adni neki. A szervező idézi a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által kiadott etikai kódexet, amely szerint "információt kizárólag törvényes és etikus eszközökkel, módszerekkel lehet megszerezni”, illetve “Az újságírói etika ellen vét az, aki a nyilatkozót, a riportalanyt sértő szöveg, vagy képi összefüggésbe helyezi, illetve félrevezeti az anyag megjelenési helyét illetően.” 

Rovatok