Index Vakbarát Hírportál

Beszóltak a parlamentben Kunhalmi Ágnes szépségére

2017. április 18., kedd 13:39

Latorcai János különös megjegyzéssel fegyelmezte az MSZP-s Kunhalmi Ágnest. A fideszes államtitkár arról beszélt, hogy Gulyás Márton beborult. Az LMP-s Szél Bernadett megfejtette, kivel árul Orbán Viktor egy gyékényen. SZDSZ-nek nevezte a Jobbikot egy államtitkár. Erős hétindítás a parlamentben.

Egy közjáték sokáig emlékezetes marad a parlament keddi üléséről. Latorcai János, a parlament KDNP-s alelnökének ugyanis szokás szerint most is fegyelmeznie kellett a bekiabáló képviselőket. 

A levezető elnök ezúttal az MSZP-s Kunhalmi Ágnest pécézte ki magának, és azzal intette rendre a képviselőt, hogy 

Kunhalmi képviselő asszony, a sok bekiabálás

árnyalja a szépségét.

Kunhalmi nem kaphatott szót, az utána felszólaló LMP-s Szél Bernadett azonban kikérte magának a szexistának minősíthető megjegyzést, és jelezte, reméli, egy miniszter is kap majd hasonló megjegyzést. Hogy érzékeltesse azt, hogy ilyet beszólást csak nő kap a parlamentben, Szél odaszólt egy neki kiabáló fideszes képviselőtársának, hogy "az ön szépségét is árnyalhatja a sok bekiabálás". Ezt a képviselőt nem intette rendre Latorcai.

Kunhalmi Ágnes Dömötör Csaba államtitkár felszólalása után kiabált, azt nem lehetett hallani, micsodát. Az államtitkár pedig az előtte felszólaló Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezetőre reagált. 

MSZP: A Fidesz puccsot hajt végre

Tóth a tiltakozási hullámról és a tüntetésekről beszélt, és olyanokat mondott, hogy: "az öregedő Fidesz" hadat üzent a fiataloknak, az egyetemeknek, EU-nak, és "kezd betelni a pohár".

Szerinte a tudás világa áll szemben a lopás világával, a teljesítmény világa az urambátyám világgal, a szabadságszeretőké a Fidesz világával.  "Sorosozással nem lesz több munkahely, nem lesz jobb az oktatás, nem lesznek jobbak a kórházak". Tóth kijelentette, hogy az MSZP a tüntető tömeg mögött áll, 

a Fidesz puccsot hajt végre saját népe ellen.

Mert kinek az érdeke az Orbán-Putyin paktum? "A viszkető tenyeres úrnak (Orbán interjújára utalt) és társainak ezzel kell elszámolnia 2018-ban, minél előbb mossuk meg a kezüket, annál előbb jön a megtisztulás" - mondta Tóth.

Államtitkár: Gulyás Márton elborult

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda erre úgy reagált, hogy a tüntetések bizonyítják, hogy Magyarország szabad ország, demokrácia, bárki szervezhet tüntetést, "pöröghet hajnalig az Oktogonon", senkinek nem kell attól tartania, hogy rárontanak, rálőnek, bezárják.

Nem lehet azonban eltűrni az erőszakos cselekedetet, például a középület rongálását, mint "az elborult Gulyás Márton tette". Dömötör ezután levezette, hogy

a baloldal bátorítja az agressziót.

Erre nemcsak Gulyást hozta példaként, hanem a riporterek inzultálását emlegette, illetve az együttes Szigetvári Viktort idézte, aki szerint nehéz lesz békés eszközökkel elmozdítani a kormányt, illetve az LMP-s Hadházy Ákos szavait, amely szerint 2018 után csak a forradalom marad, ha nem váltják le a Fideszt. 

Dömötör arra jutott, hogy most kampányfőpróba zajlik, és "az ellenzék brutális eszközökkel készül". Erre kiabált Kunhalmi, amire kapta az elnöki fegyelmezést.

Orbán Viktor és a gyékény

Ezután kapta meg a szót Szél Bernadett, aki a kunhalmis közjáték után a magyar-orosz viszonyt feszegette. Szél szerint sokaknak viszket a tenyere, azoknak is, akik 2014-re is a Fideszre szavaztak, de szerinte egyre többen ismerik el, hogy 

aki a Fideszre szavaz, Putyinra szavaz

Az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint egyre egyértelműbb, Orbán "kivel árul egy gyékényen". A fideszeseknek azt vágta a fejéhez a paksi beruházást emlegetve, hogy "önök eladták magukat kilóra, az országot nem fogják". Szél kijelentette, hogy Magyarországot a saját kormányával szemben kell megvédeni.

Dömötör Csaba erre úgy reagált, hogy a paksi bővítés az ország érdekes, az olcsó áram miatt. Az LMP-sek pedig szerint rendre hallgatnak, hogy paksi bővítés nélkül sokkal drágább lenne az áram.

Dömötör kitért arra, amiről később Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető is beszélt, hogy a brüsszeli energiaunió "kinyírná a rezsicsökkentést". Szélnek azt válaszolta a gyékényes felvetésére, hogy a kormány azokkal van egy gyékényen, akik a nemzeti érdekeket tartják szemet előtt. "Aki az LMP-re szavaz, a korlátlan bevándorlásra szavaz" - tette hozzá.

Most a Jobbik lett SZDSZ

A jobbikos Szávay István ismét a CEU-ügyet hozta elő napirend előtt. Azon értetlenkedett, hogy ha a Fidesz szerint káros Soros György tevékenysége, "miért nem indítanak eljárást ellene?2 Szerinte a Fidesz csak hiszterizálni akar, és egyben akarja tartani a táborát. Egyben Szávay felszólította a kormányt, hogy határolódjon el Bayer Zsolt "fenyegetőző kijelentésétől". Bayer szerinte minden másként gondolkodót megfenyegetett azzal, hogy utcára fognak vonulni.

Rétvári a válaszában a visszatámadott, és a pártból épp most kilépő pomázi elnököt hozta elő. Szerinte azzal, hogy a Jobbik a baloldallal ír alá a felsőoktatási törvény módosításának Alkotmánybíróságra küldése érdekében, azzal új SZDSZ lett. 

Kósa az áram áráért aggódik

Kósa Lajos arról beszélt, az Európai Bizottság egy olyan rendelettervezetet készít elő a villamos energiával kapcsolatban, amely alapján az ármeghatározás nemzeti helyett uniós szinten történik majd. Szerinte nem egyszerűen csak sokkal többet kell majd fizetni az áramért, de a terv veszélyezteti az ország versenyképességét és a GDP növekedését is. 

Az ellenzéki pártokhoz szólva azt mondta, lehet támogatni mindenféle megmozdulást, lehet tüntetni a migránsok beengedéséért Röszkénél, az áram árának emelkedése azonban "minden egyes díjfizető bukszáját drámaian fogja érinteni". A rendelettervezet ellen minden erővel fel kell lépni - mondta.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára kijelentette: a kormány mindent elkövet azért, hogy Magyarországon ne emelkedjen jelentősen az energia ára és ne szűnjön meg a villamos energia árának hatósági megállapítása. Közölte, a brüsszeli tervek súlyosan sértik a szubszidiaritás és az arányosság elvét.

Rovatok