Index Vakbarát Hírportál

Az LMP-nek jó oka van harcolni a paksi népszavazásért

2017. április 19., szerda 07:11

Miért erőlteti ennyire az LMP, hogy népszavazás legyen a paksi beruházásról? Az Index megszerzett egy titkos kutatást, amely szerint még a fideszesek többsége is úgy gondolja, hogy meg kell teremteni a lehetőséget egy referendumra. A budapestiek városligeti népszavazást is szeretnének.

Hetek óta küzd az LMP azért, hogy kiírják a népszavazást a paksi beruházásról. Szél Bernadett társelnök és Ungár Péter elnökségi tag több kérdést is beadott, ezeket azonban kivétel nélkül elutasította a választási bizottság. Ahogy a párbeszédes Jávor Benedek kérdését is.

Paks II nemzetközi szerződést érint, elég nehéz úgy megfogalmazni a kérdést, hogy átmenjen a szűrőn. Arról nem is beszélve, hogy Orbán Viktor hallani sem akar népszavazásról (szerinte a 2014-es parlamenti választáson ennek tudatában szavazott a többség a Fideszre), és a miniszterelnök ehelyett inkább minisztert jelöl a beruházás lebonyolítására.

Az LMP-nek nyilván szervezetileg nehéz lenne egy országos aláírásgyűjtést lebonyolítani, majd ha összejön, egy népszavazási kampányban elmagyarázni az álláspontját, mégis napról napra erőlteti az ügyet, és küzd a referendumért. De miért teszi ezt?

Az Index megszerzett egy eddig titkos közvélemény-kutatást, amely hozzásegít a párt motivációinak megértéshez. A kutatás lényege ugyanis, hogy az emberek bő kétharmada jónak látná a népszavazást ebben az ügyben, és még a Fidesz-szavazók többsége is népszavazáson döntene. Ráadásul a magyarok fele egyetért az LMP (és a többi baloldali ellenzéki párt) álláspontjával, hogy az oroszokkal kötött szerződés veszélyezteti az ország függetlenségét.

De nézzük részletesebben néhány eredményt, amely az ezer fős reprezentatív kutatásból kiderül:

Az orosz függőségtől az ország fele tart

Eddig tehát csak a népszavazás kiírásáról volt szó, itt megvan az LMP-stratégia társadalmi támogatottsága. Nézzük a tartalmi támogatottságot.

A budapestiek a Városligetről is népszavaznának

A paksi népszavazás mellett a Városligetről is népszavazást kezdeményezett egy LMP-s képviselő. ("Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti építési szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?") 

Ez csak a budapestieket érintené, így itt nem országos, hanem fővárosi mintán rendelt kutatást a párt.

Vagyis ha sikerülne az LMP-nek kiharcolnia a népszavazást, itt feltehetően nyerne az álláspontja, bár az érvényességet még így  is nehéz elérnie.

Rovatok