Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt a hórekord és az országos hidegrekord is

2017. április 20., csütörtök 09:35 | hat éve frissítve

Megdőlt az április 20-i hórekord, a hóvastagság a Kékestetőn átlépte a 45 centit.

Országos hidegrekord dőlt meg Kékestetőn

Megdőlt a nappali országos hidegrekord is csütörtökön. Kékestetőn a legmelegebb délutáni órákban is majdnem mínusz 3 Celsius-fokos hideg volt - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t. Eddig az április 20-i legalacsonyabb maximumhőmérséklet 0,2 fok volt, amelyet 1969-ben regisztráltak Kékestetőn. Most szintén Kékestetőn született az új napi rekord, mindössze mínusz 2,7 fokig melegedett a levegő.

Országszerte 360 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak a télies időjárás miatt szerda óta – írja az MTI.

230 esetben elakadt, karambolozó vagy árokba csúszott autót kellett menteni. Emellett nagyon sok estben kidőlt, letört, villanyvezetékre zuhant fák miatt riasztották a tűzoltókat. Jelentősebb sérülésről nem tudnak – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Tíz településen továbbra is nehéz a ki- és bejutás a havazás, illetve az útra dőlt fák miatt, ott a tűzoltók a rendőrséggel és közúttal közösen felvezetik a forgalmat. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta település jelenleg személyautóval nem megközelíthető és az áramszolgáltatás is szünetel. A közutak megtisztítását és a kárelhárítást a szakemberek folyamatosan végzik.

A katasztrófavédelem továbbra is operatív törzset működtet nemcsak országosan, hanem az érintett megyékben is.   Mivel csütörtökön is a szerdaihoz hasonló időjárás várható, Mukics Dániel arra figyelmeztet, hogy az érintett területeken nyári gumival felszerelt autóval inkább ne induljon el senki.

Járhatatlan út

Éjszaka több alsórendű útszakaszról kellett kimenteni embereket: Felsőtárkány és Répáshuta között 26-an, Répáshuta és Bükkszentkereszt között 30-an ragadtak az úton. Őket és a hosszabb időre áram nélkül maradtakat melegedőhelyeken helyezték el. Emellett dialízises és más betegek, illetve kismamák egészségügyi ellátását vagy utazását kellett megszervezniük a katasztrófavédelmiseknek.

A rendőrség a honlapján csütörtök reggel összefoglalót tett közzé az időjárás miatti forgalomkorlátozásokról: a hó és a letört ágak, illetve vízátfolyás miatt járhatatlan Heves megyében a 24-es út Mátrafüred és Parádsasvár között, Győr-Moson-Sopron megyében a 82-es út Nyúl és Zirc között, és több más útszakasz Heves, Pest és Veszprém megyében.

A rendőrség csütörtök délutáni helyzetjelentése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az alábbi útszakaszon járhatatlanok:

18 ezer embernél nincs áram 

Nyolc megye 90 településén szünetel az áramszolgáltatás, ami 18 ezer fogyasztót érint, a szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.

Vas megyében 34 településen, összesen 7031 fogyasztói helyen nincs áram – mondta az MTI-nek Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője. A szolgáltató a délelőtti órákra ígéri az áramszolgáltatás helyreállítását, a viharos szél miatt megrongálódott elektromos hálózat átvizsgálása és kijavítása azonban a szakemberek szerint akár két napot is igénybe vehet.

Az áramszünet leginkább a Körmend és Szombathely közötti, illetve a Csepreg környéki, a megye északi részén fekvő településeket érinti, ahol az esetek felében szerda este óta, a másik felében pedig csütörtök hajnal óta nincs áram.

Rovatok