Index Vakbarát Hírportál

Mégsem lesz az egyházé két budapesti iskola

2017. április 21., péntek 06:52

Nem kerül egyházi fenntartásba sem a zuglói Városligeti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, sem pedig a józsefvárosi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola, írja a Magyar Nemzet. Ahogy arról mi is írtunk, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa szeretett volna fenntartásba venni a józsefvárosi iskolát, a Nemzet cikkéből kiderült, hogy egy zuglóit is szerettek volna megszerezni. 

Ahhoz, hogy ez megtörténjen a szülők több mint 50%-ának kellett volna ezt megszavazni, ám a lap információi szerint ez egyik iskolában sem történt meg. A cikk szerint a városligeti iskolában 630-an szavaztak érvényesen, a jegyzőkönyvből pedig kiderül, hogy mindössze hárman támogatták az egyházi átvételt, míg 627-en az állami fenntartás mellett döntöttek.

A lap cikke szerint nem olyan meglepő ez az eredmény, hiszen a szülők a kezdetektől fogva tiltakoztak az ötlet ellen, a városligeti iskola szülei több mint 500 aláírást is összegyűjtött, hogy még csak ne is szavazzanak a dologról. De a két kerületi polgármester sem igazán támogatta az egyházi átvételt.

„Az egyház egyébként tavaly decemberben kötött megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériumával a közfeladat ellátásának átvételéről, ennek keretében öt iskolával kapcsolatban kaptak lehetőséget" - írja a lap.

Rovatok