Index Vakbarát Hírportál

Áder kinevezte a paksi bővítésért felelős minisztert

2017. április 26., szerda 12:54

Áder János köztársasági elnök kinevezte a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterré Süli Jánost szerdán Budapesten, írja az MTI. Szintén az MTI számolt be ma arról, hogy Petro Porosenko ukrán és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatót tartott a csernobili atomerőműben a tragédia 31. évfordulóján. A csernobili atomerőmű negyedik blokkjában ugyanis 31 éve, 1986-ban éppen ezen a napon, április 26-án történt detonáció a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt.

Orbán Viktor kormányfő április 10-én jelentette be a parlamentben, hogy tárca nélküli minisztert nevez ki a paksi atomerőmű-beruházás felügyeletére és irányítására. Nem szokványosan, gyakorlatilag elfelejtette, hogy ezt be akarja jelenteni, Szél Bernadettnek válaszolt, majd beszéde végén visszakérte a hangot mikrofonjára, hogy bejelentse. Süli János, Paks polgármestere kedden az MTI-nek megerősítette a sajtóhíreket, hogy felkérték a miniszteri posztra.

Orbán új minisztert jelölt a paksi beruházás irányítására

A tárca nélküli miniszter felel a magyar-orosz kormányközi egyezmény értelmében a két új blokk tervezésről, beszerzésről és kivitelezésről szóló, az üzemeltetési és karbantartási támogatásról szóló, valamint a nukleáris fűtőanyag-ellátás biztosításáról szóló megállapodás végrehajtásának szakmai irányításáért és koordinációjáért.

Szintén felelős a megvalósulási megállapodásokkal kapcsolatos feladatok tárcaközi összehangolásáért, és az azokkal összefüggő engedélyezési és egyéb hatósági feladatokban való közreműködésért, továbbá a hatósági feladatok ellátásának összehangolásáért.

Ugyancsak felel a paksi két új blokkhoz kapcsolódó térségfejlesztés összehangolásáért, valamint az atomenergia-ipar innovációs feladatainak összehangolásáért. A módosítás értelmében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter képviseli a kormányt a paksi bővítéssel kapcsolatban az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon, a tárca nélküli miniszter közreműködésével. Az Országgyűlés gazdasági, és fenntartható fejlődés bizottsága is támogatta Süli János kinevezését.

Áder János egyébként óriási mester az előléptetések és kinevezések időzítésében. Legutóbb Tasnádi Lászlót, az egykori III/II-es operatív tisztet az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 60., valamint a köztársaság kikiáltásának 27. évfordulóján sikerült előléptetnie.

Rovatok