Index Vakbarát Hírportál

Nem a tanszabadságról, hanem Soros érdekeiről van szó

2017. április 27., csütörtök 14:17

Szokásos heti kormányinfóján Lázár János elsőként az Európai Parlament tegnapi ülését értékelte. A nemzeti konzultációról szóló vita kapcsán szerinte Brüsszelben ismét bebizonyosodott, hogy a konzultáció fontos kérdés, az

egy új hagyomány, ami bevonja a választókat a döntésekbe.

Azt mondta, hogy teljesen világos, hogy ha Orbán Viktor nem megy el Brüsszelbe, akkor felmossák velünk a padlót. Lázár a brüsszeli vitán elhangzott kritikákat is megköszönte, szerinte az európai vitakultúra fontos tartóköve az európai demokráciának. Szerinte voltak felkészült és voltak hisztérikus támadások is, míg

a kormány nyugodt, korrekt, polgári álláspontot képviselt.

A CEU-val kapcsolatban Lázár arról beszélt: fontos, hogy kiderülhetett, a Közép-Európai Egyetem szabadon működhet. Az Európai Bizottság szerinte, ha jól érti,  már csak a szolgáltatások szabad áramlásáért aggódik, nem a tanszabadságért. Végre mindenki láthatja, hogy nem a tanszabadságról, hanem Soros érdekeiről van szó – fogalmazott Lázár. Jó volna, ha Brüsszelben a tagállamok ügyeivel is olyan gyorsasággal és megkülönböztetett figyelemmel foglalkoznának, mint ahogy a minap Soros Györgyöt fogadták.

Ehhez nyilván spekulánsnak kell lenni

– kajánkodott Lázár.

A külföldről támogatott civil szervezetekkel kapcsolatban a kormány továbbra is fenntartja az álláspontját: eszerint ha elfogadni nem szégyen a pénzt, nyilvánosságra hozni sem az.

Ezután Lázár a hamarosan benyújtandó 2018-as költségvetésről először szóról szóra elmondta, amit a múlt héten. Ehhez most egyebek mellett annyit tett hozzá:

A részletekről elmondta: az egészségügyre 185 milliárd, az oktatásra 82 milliárd, a rendvédelemre és közbiztonságra 55 milliárd forinttal több jut jövőre. 2018-ban is folytatódnak az életpályamodellek, ezek mintegy 556 ezer embert érintenek, nekik hosszabb távon 30–45 százalékkal emelkedik a bérük, ami jövőre 906 milliárd forint többletkiadást jelent.

Lázár ma büntetőfeljelentést tesz az uniós pályázatok 2007 és 2014 között használt, a WELT2000 Kft. által szállított informatikai rendszere ügyében. A szabálytalan tender miatt Brüsszel tízmilliárdokat követel vissza.

Azt is bejelentette, hogy a Paks 2-ről szóló, Oroszországgal kötött megvalósítási szerződés döntő részét nyilvánosságra hozzák.

A jövő szerdai kormányülésen áttekintik

Lázárt megkérdezték arról, hogy a hírek szerint Magyar Villamos Művek több százmillióval támogatja a kormánypárti békemeneteket szervező „civil” szervezetet, CÖF-öt. A miniszter szerint az MVM komoly társadalmi felelősségvállalási tevékenységet folytat, amivel semmi gond nincs, ha a támogatás átlátható: visszaélésre nincs lehetőség. Az MVM ugyanis elszámoltatható a tulajdonos állam oldaláról, ezért ez – a külföldről támogatott civilekkel szemben – egy teljesen világos helyzet.

Mészáros Lőrinc gyors gazdagodásával kapcsolatban kétségbe vonta a leggazdagabb magyarokról szóló friss lista hitelességét. Lázár szerint az igazán gazdagok közül sokan nincsenek rajta, ezért az nem vehető komolyan, nem kell vele foglalkozni. Lázár szerint egyébként elvi kérdés, hogy nem helyes valakit azért kipécézni, mert egy konkrét politikai erővel azonosítják. Nem tartja magát kommunistának, nem szeret vállalkozók zsebében kutakodni.

A Hódmezővásárhely–Szeged közötti hibrid villamos körül kialakult polémiát szakmai vitának nevezte. Úgy fogalmazott, hogy meg kell valósítani a beruházást, de annak vannak észszerűségi határai,

a realitásérzékét és a józan eszét senki nem veszítheti el.

Teljesen más a leányzó fekvése, ha 23 milliárd forint uniós pénzről, és ha 50 milliárd hazai közpénzről van szó. „Kötelességem, hogy az ésszerűség szempontját a kormány elé bevigyem” – mondta Lázár.

Orbán Viktor a Modern Városok Program keretében holnap Győrbe, május 26-án pedig, utolsóként Hódmezővásárhelyre látogat.

Tegnap kiderült, hogy Balog Ádám 9 százalékos részesedést szerzett az MKB-ban, Lázártól azt kérdezték, hogy szerinte miről szól ez a történet. A miniszter meglepő módon még nem hallott az MKB-nál most először elismert tulajdonosokról, de Balogot ismeri: szerinte az ilyen gyors vagyonosodáshoz nem elégségesek a jó kapcsolatok, kell egyéni szorgalom, tehetség, ambíció is. De erről, mint mondta, Balog Ádámot kell megkérdezni.

Egy azzal kapcsolatos felvetésre, hogy Nógrádi György biztonságpolitikai tanácsadó szerint az amerikai követség felkért miniszterelnöknek egy fideszes politikust, Lázár derűsen közölte, hogy 2008-ban vagy 09-ben járt utoljára a követségen, és nem volt szó ilyesmiről. Szerinte ebből is látszik, hogy Magyarországon szólásszabadság van: mindenki beszélhet hülyeségeket. 

(Borítókép: Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. április 27-én. Mellette Krakkó Ákos a Miniszterelnökség sajtófőnöke. Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Rovatok