Index Vakbarát Hírportál

Tarlós leszereltette az óbudai közteres kamerákat

2017. április 28., péntek 11:56

Olvasónktól csütörtökön kaptunk két képet arról, hogy leszerelték a Bécsi út és a Szépvölgyi út kereszteződésében található térfigyelő kamerákat. Ezek azok a kamerák, amelyeknek felvételei alapján több millió forintnyi bírságot szabtak már ki a III. kerületi közterület-felügyelők.

A Hvg.hu Tarlós István szokásos sajtótájékoztatója alapján arról számolt be, hogy a főpolgármester kijelentette: ha a kamerát visszaszerelik, eljárás indul „valaki ellen”. Ahhoz ugyanis, hogy újra üzembe helyezzék, fel kell törni egy elektromos szekrényt, és jogosulatlanul kell áramot vételezni hozzá – írja a lap.

Ezekről a kamerákról március végén írta azt a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, hogy sem a III. kerületi önkormányzat, sem a III. kerületi közterület-felügyelet nem rendelkezik érvényes tulajdonosi hozzájárulással a II. kerület Bécsi úti, Újlaki templom előtti, a főváros tulajdonában lévő oszlopon kamera elhelyezéséhez.

Mi két nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy újra elkezdte a bírságolást Óbuda-Békásmegyer önkormányzata azokban az esetekben, amikor csak kamerakép áll rendelkezésre, írta a Magyar Nemzet. A bírságolást március elején Bús Balázs polgármester függesztette fel, és sürgős jogi állásfoglalást kért az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

A főpolgármester azt mondta március végén: problémás, hogy a közterület-felügyelők a térfigyelő kamerák felvételei alapján büntetnek, szerinte ezzel szabálytalanságot követnek el, a közterület-felügyelő csak akkor büntethetne szabályosan, ha nem egy szobában ülve, egy kamera felvételére támaszkodva szabna ki büntetést, hanem a helyszínen intézkedne. Tarlós szerint a közterület-felügyeletet nem arra találták ki, hogy az autósokat üldözve pénzbehajtásnak látszó akciókat bonyolítsanak le. A rendőrségnél és a belügyminiszternél javasol módosítást a közterület-felügyelettel kapcsolatban.

Tarlós István főpolgármester korábban az ATV-ben elismerte, hogy egyik rokonát megbüntették közlekedési kihágásért a közterület-felügyelők – a 168 Óra szerint  a főpolgármester feleségéről van szó. Tarlós Istvánné február 7-én, reggel fél nyolckor közlekedett szabálytalanul a Bécsi út és a Szépvölgyi út kereszteződésénél, saját tulajdonú gépkocsijával – tudta meg a lap megbízható forrásból.

Rovatok