Index Vakbarát Hírportál

A Momentum be akarja indítani magát és Magyarországot

2017. május 1., hétfő 22:04 | hat éve frissítve

Nem rossz teljesítmény több ezer embert utcára vinni, és egy nagy tüntetést tartani egy olyan szervezettől, amelyről 5 hónappal ezelőtt még nem hallott senki. Az olimpiáról szóló aláírásgyűjtéssel ismertté vált, majd azóta párttá is alakult Momentum Mozgalom a május elsejei EU-párti felvonulást egyben kampánynyitónak is használta. Bejelentették, hogy október 15-ig bemutatják programjukat, jövőre pedig indulnak a választásokon.

Magyarország Európa része, Oroszország közelebb van, mint hinnénk, orosz mintára a félelem rendszere épül Magyarországon, a kormány pedig hat éve hagyja, hogy egyre szorosabbá húzzák az országon a moszkvai rabláncot - ezekkel az üzenetekkel hirdetett tüntetést a Momentum Mozgalom május elsejére, hazánk uniós csatlakozásának 13. évfordulójára. A történéseket figyelve ezek a témák most elég sok embernél betalálnak, így hétfő este hatkor több ezer ember indult meg az Andrássy úton a Hősök tere felé.

Bár néhány helyen skandáltak, összességében nem hangos felvonulás, inkább csendes séta zajlott a sok magyar, uniós és újradizájnolt momentumos zászló alatt. A Hősök terén több ezer ember gyűlt össze, ahol az új szervezet tekintélyes méretű színpadot épített. A magát sem balra, sem jobbra nem soroló Momentum azzal is jelezte patriotizmusát, hogy az eseményt a Himnusszal kezdték.

Csak hárman beszéltek, és rövid, velős, de érzelmekkel átitatott beszédeket mondtak. Mindegyik felszólaló személyes felütéssel kezdte mondandóját. Soproni Tamás elnökségi tag azt idézte fel, hogy egy buszon utazva egy gyerek szájából hallotta viszont a kormány "Állítsuk meg Brüsszelt" szlogenjét, ennél rémisztőbb dolog pedig nincs. Mint mondta, nem gyűlöl senkit, de dühös a plakátokra, a gyűlöletkampány kitalálóira és dühös a kormányra. Soproni szerint Orbán Viktor Oroszországhoz akarja csatolni Magyarországot, félelemből épít falat. Minden politikus felelőssége, hogy ez ne legyen így.

A nyugati határhoz közel felnövő másik elnökségi tag, Potyondy Edina szüleire utalt, akiknek mindig gyomorgörcse volt, amikor átlépték Ausztria felé a határt, de az ő generációja számára már a külföld nem szorongást, hanem lehetőséget és kalandot jelent. Potyondy szerint az elmúlt 13 évben az EU pénzének köszönhetően épült Magyarország, Orbán Viktor és a Fidesz azonban

úgy viselkednek mint a kamaszok, bármi történik, mindig más a hibás, de a zsebpénz, az persze jól jön.

Potyondy ezután hazahívta az összes külföldön tanuló magyart, hogy segítsenek beindítani Magyarországot.

Ezt a gondolatot vitte tovább Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.  Orbán Viktor meg akarja állítani Brüsszelt, ők viszont

be akarják indítani az országot, és utol akarják érni Brüsszelt.

Fekete-Győr szerint Orbán Viktor azért akarja bezárni az országot, ellehetetleníteni a sajtót, mert fél, hogy kiderül hozzá nem értése, és az, hogy ez a fejlődés nem neki köszönhető.

Itt a Momentum vezetőjének teljes beszéde

Fekete-Győr András a két előző felszólalónál sokkal inkább próbált hatni a tömeg érzelmeire és így mozgósítani az embereket:

Beszédében szinte már csodát ígért a tömegnek azzal, hogy ugyan már csak egy év van hátra a választásokig, de egy év alatt "startupokból is lettek világcégek".

Bár a Momentum elnöke beszédét azzal kezdte, hogy megmondja, mit kell tenni az elkövetkező egy évben, annyiban kétségek között hagyta hallgatóságát, hogy nem sok konkrétumot mondott a teendőkről. Mint kiderült: egyelőre ők is csak azt teszik, hogy folytatják az olimpiás aláírásgyűjtés után megkezdett, és egyszer már befejezett országjárásukat.

Fekete-Győr beszéde második felében derült ki, hogy az EU-párti felvonulás egyben a Momentum Mozgalom kampánynyitója is. Az elnök bejelentette: indulni fognak a 2018-as választásokon, az országjárások tapasztalatai alapján pedig október 15-én mutatják be programjukat. 

A pártot áprilisban a Publicius 2 százalékra, a Závech Research és a Republikon Intézet szintén 2 százalékra mérte, a Jobbik-közeli Iránytű Intézet viszont márciusban 5 százalékra. Fekete-Győr András korábban azt mondta: van idejük, a cél akár a 2022-es választás is lehet. 

Rovatok