Index Vakbarát Hírportál

A Momentum ragaszkodik az Orbánt és Gyurcsányt ellehetetlenítő kérdéshez

2017. május 3., szerda 17:12 | aznap frissítve

Miután kedden a Nemzeti Választási Bizottság a Momentum mind a két népszavazási kérdését elkaszálta, pedig azok jogilag helyesek voltak. Az NVB az aggályait nem indokolta meg, pedig a beadott kérdések egyértelműen nem arra vonatkoztak, amit a Választási Bizottság állít.

A párt szerdán közleményben reagált. A Momentum szerint a népszavazási kezdeményezést a közvélemény-kutatások alapján a magyarok csaknem kétharmada támogatja. Hangsúlyozták,

az NVB annak ellenére utasította vissza a témában benyújtott  népszavazási kérdésüket, hogy azok jogilag helyesek voltak.

A két ciklusos limitről szóló kérdést két formában is benyújtották, ezek jogi megfogalmazásban így szólnak:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

Illetve:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

Az NVB két jogi érvvel indokolta a kérdések elutasítását. Az egyik, hogy a kérdés az Alaptörvény módosítására irányul.

A Momentum közleményében az áll, a kérdés nem az Alaptörvény módosítására irányul, az NVB pedig nem indokolta meg, hogy szerintük miért volna mégis így. A kérdésbe beleírták, hogy a kormány tagjainak jogállásáról szóló törvényt kívánják módosítani a népszavazás eredménye alapján. Ez a törvény szabályozza a miniszterelnök választhatóságának feltételeit is, például kimondja, hogy csak olyan személy lehet miniszterelnök, aki büntetlen előéletű.

Az NVB másrészt azt kritizálta, hogy nem egyértelmű, a kérdés csak két egymást kövező ciklusra vonatkozik-e, vagy megszakításokkal is érvényes

A Momentum szerint mivel a kérdés csak annyit mond ki, hogy akit már kétszer megválasztottak, azt ne lehessen harmadszor is megválasztani, ezért egyértelmű, hogy a kérdés nem csak egymást követő ciklusokra vonatkozik.

A Kúriához fordulnak

A Momentum a holnapi nap során a Kúriához fordul felülvizsgálatért. 90 napjuk lesz a döntésre, amit a Momentum a társadalmi párbeszéd érdekében sürgetne.

Eközben tegnap a Kúria formai okokból megtagadta az LMP Városliget átépítését érintő népszavazási kérdésének hitelesítését. Március végén Gulyás Gergely, Fidesz-alelnök úgy fogalmazott, már csak extrém esetben lehet népszavazást tartani a választásokig.

Hiába kezdeményeznek dömpingszerűen országos népszavazásokat számos témában az ellenzéki pártok, civilek, ezekre a referendumokra – ha a törvényi követelménynek meg is felelnek – csak a jövő tavaszi országgyűlési választás után van esély

- mondta Gulyás a Magyar Időknek.

A Nemzeti Választási Bizottság honlapján a mai nappal 50 elutasító határozat került ki, tehát 50 kérdést már egész biztosan visszadobtak. A Magyar Idők korábban azt írta, idén április 18-ig 60 országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, de eddig, formai vagy törvényességi okokra hivatkozva, egyetlenegy kérdést sem hitelesített a testület.

Rovatok