Index Vakbarát Hírportál

Kártalanítják a rabokat a rossz körülményekért

2017. május 4., csütörtök 08:55

Hatmillió forint kártérítést fizetett március közepe óta az állam azoknak a jelenleg fogvatartott raboknak, akiknek sérültek az alapvető jogaik a börtönben, írja a Magyar Idők. A kártalanítás alapja egy tavaly elfogadott törvény, aminek célja, hogy ne az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szabja ki a kártérítéseket. 

Az EJEB már többször is elmarasztalta Magyarországot a rabok nem megfelelő életkörülményei miatt. Ilyenkor 3000 euró, azaz nagyjából 900 ezer forintnyi éves kártérítést szoktak kiszabni, ezért a kormány tavaly elfogadott egy jogszabálymódosítást, ami napi 1200 és 1600 forintban határozza meg a rabok sérelmi díját. Így átlag 500 ezer forintba kerül egy-egy kártalanítás, ráadásul elejét vették a strasbourgi testület előtt folyó bírósági pereknek.

Túlzsúfoltak a magyar börtönök

A börtönök jelenleg bőven a kapacitásuk fölött teljesítenek, 30 százalékkal van több rab, mint amennyi elférne: az elítélteknek nyomorogniuk kell, aminek egyenes következménye a bírósági kártalanítási per. Emiatt évek óta több férőhelybővítési és intézetfelújítási programot indítottak, a cél, hogy az évtized végére 100 százalékra csökkenjen az intézetek jelenlegi telítettsége.

Kártérítést az előírt élettér biztosításának - nem elkülönített WC, nem megfelelő szellőztetés, világítás, fűtés - hiánya, kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód miatt kaphatnak az elítéltek.  Másfél hónap alatt 23 kártalanítási végzés érkezett be az Igazságügyi Minisztériumhoz, ebből kilencet hajtottak eddig végre.

Rovatok