Index Vakbarát Hírportál

Bayer-ügy: a rendőrség visszadobta a feljelentést

2017. május 9., kedd 16:34

Az ismert jobboldali propagandista, Bayer Zsolt áprilisban a blogján így reagált a CEU-törvény által elindított tavaszi tüntetéssorozatra:

"...utcára fogunk mi is vonulni, mindannak védelmében, ami nekünk fontos és szent. És dühösek leszünk. Úgyhogy egy darabig még őrjönghettek az utcákon, megpróbálhatjátok feldúlni a Parlamentet, a minisztériumokat, a Fidesz-székházat, a köztársasági elnöki hivatalt, nekimehettek a rendőröknek, megtámadhatjátok az újságírókat – még egy darabig. Aztán majd nem. Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?"

Az LMP-s Szél Bernadett a poszt miatt feljelentést tett, mert szerinte Bayer kirohanása bőven belefér a közösség elleni uszításba. Most kiderült, hogy a rendőrség máshogy gondolja, ugyanis a BRFK elutasította Szél feljelentését  – írja a hvg.hu az erősen kormányközeli Origót idézve. Az április 25-i elutasítás indoklása szerint Bayer csak véleményt nyilvánított, és az írás "nem alkalmas a különböző csoportok békés egymás mellett élésének megzavarására, vagy a társadalmi rend alapjainak megrengetésére". A határozat úgy véli, egy kijelentés csak akkor számít gyűlöletre uszításnak, ha valamilyen erőszakos cselekményre is felszólít, ilyen pedig nincs az idézett posztban.

Ez a feljelentés tehát még egy korábbi Bayer-balhé eredménye, de nem kellett sokat várni arra, hogy a rendőrség által hiányolt, erőszakos cselekményre való felszólítás megtörténjen. A napokban ugyanis megint Bayertől hangos a közbeszéd, mióta a publicista Karc FM rádióban azt mondta: a parlamentben tüntető civileket a taknyukon és a vérükön kellene kirángatni az épületből, és ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat. Az említett civilek amúgy békésen tüntettek a tervezett civiltörvény-módosítás ellen. Bayer később részben visszakozott, és kávézni hívta ellenfeleit - erről itt olvashat bővebben.

Rovatok