Index Vakbarát Hírportál

Államtitkár: Amit a gödi Topházban készült fotókon látni, az nincs

2017. május 10., szerda 13:31

Czibere Károly olyan érveléssel próbálta menteni a menthetetlennek tűnő helyzetet, amire csak a legnagyobbak képesek.

Mielőtt elmerülne Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár valóságról szóló gondolataiban, olvassa el ezt a cikket a gödi helyzetről.

Ezek után derült ki, hogy az intézmény dolgozói (!) már tavaly vizsgálatot kértek az áldatlan állapotok miatt, pár napja pedig a rendőrség is kivonult a helyszínre, mert foglalkozás keretében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoznak. 

Erre jött Czibere, aki a mostanában kormányzati körökben divatos szóhasználattal élve az MTI szerint azt mondta, hogy „egy nemzetközi civil szervezet által készített fényképek nem alapozzák meg azokat a súlyos megállapításokat, amelyek megjelentek a sajtóban”. 

Mondta ezt úgy, hogy közben az Emmi vizsgálatot folytat a Topház körüli súlyos problémák miatt. Teszik ezt a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) jelentése alapján. Amiről – még egyszer – most azt mondja Czibere, hogy az ott készült fényképek még nem alapozzák meg a súlyos állításokat. 

Végezetül az államtitkár elmagyarázta, hogy az emberek ne higgyenek a szemüknek, mert az nem úgy van. Persze azt nem mondta, hogy nincsenek nagyon durva körülmények, csak azt, hogy a fotók nem a szabályok betartásával készültek. Az MTI tudósítása szerint Czibere azt mondta: 

Amit az MDAC vélt látni, az nincs. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a szervezet engedély nélkül ment be, illegálisan fényképezett, nem volt joga ahhoz, hogy a gyerekek beleegyezése nélkül róluk fotót készítsen, és azt a gyámok engedélye nélkül közzétegye. „Jogsértésen keresztül nincs jogérvényesítés.”

Rovatok