Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliárdért megmaradnak a hadsereg orosz helikopterei

2017. május 19., péntek 12:41

Módosítva az idei költségvetést, tízmilliárd forintot különítene el a kormány a Honvédség orosz helikoptereinek felújítására. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott módosítás annak a tavalyi döntésnek a következménye, amely szerint új helikopterek helyett inkább a régi Mi-24-eseket tennék ismét üzemképessé.

A Honvédelmi Minisztérium 2016 februárjában írt ki tendert az orosz helikopterek felújítására és már akkor nyilvánvaló volt, hogy azt lényegében kizárólag az oroszok nyerhetik, ami tavaly júniusban meg is történt. A négymilliárdos tender azonban a Mi-17-esek felújítására vonatkozott, a tervek szerint a munkálatoknak idén novemberre kell befejeződniük.

A beszerzés helyetti a felújítás mellett ugyanaz az érv, mint ami a szintén oroszok győzelmét hozó metróvagon-tender kapcsán és döntő volt: olcsóbb. Igaz, csak rövid távon, hiszen hat-hét év múlva újra aktuális lesz a helikopterek cseréje.

A honvédlemi miniszter a múlt hónapban nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy a felújítandó Mi-24-esek csak papíron működnek, valójában már évek óta a földön állnak. Simicskó István szerint 2024-ig hosszabbítják meg a gépek üzemidejét.

Kiskapu a szankciók ellen

2016 elején úgy tűnt, a Honvédség új helikoptereket vásárol Oroszországból. Néhány héttel Orbán moszkvai útja előtt az orosz hírek még arról szóltak, hogy a magyar fél harminc helikoptert vásárol 490 millió dollárért – 140 milliárd forintért – Oroszországtól. Ezt azonban a Krím annexiója miatt bevezetett nemzetközi szankciók nem teszik lehetővé Magyarországnak A beszerzéssel szemben azonban a felújítást nem tiltják a szankciók.

Rovatok