Index Vakbarát Hírportál

New York kormányzója: szívesen tárgyalok a magyar kormánnyal a CEU-ról

2017. május 24., szerda 16:54 | aznap frissítve

Ahogy korábban írtuk, az Egyesült Államok külügyminisztériuma kedd délután közleményben szólította fel Magyarország kormányát a CEU-t ellehetetlenítő törvény felfüggesztésére, és arra, hogy kezdjen tárgyalásokat az egyetem vezetésével, hogy miként folytathatják működésüket.

Szerda délután a külügyhöz csatlakozott New York állam kormányzója is egy saját közleménnyel, amiben azt írja, hogy szívesen részt tárgyal a magyar kormánnyal arról, hogyan lehetne Budapesten tartani az egyetemet.

"Magyarország Kormánya többször nyilvánosan kifejezte, hogy a CEU jövőjéről csak az Egyesült Államok illetékes hatóságaival hajlandóak tárgyalni, jelen esetben ez New York Állam"

– írja a közlemény.

Ez két nap alatt a második amerikai levél, amelyben leszögezik, hogy irreális a magyar kormánynak az az elvárása, hogy közvetlenül az amerikai kormánnyal tárgyaljanak a CEU-ról. Andrew M. Cuomo kormányzó a levele végén hangsúlyozza, hogy mindegyik fél érdeke, hogy a CEU Budapesten maradjon. A CEU a magyar-amerikai együttműködés szimbóluma és Magyarországnak rengeteg előnye származik abból, hogy egy nemzetközileg elismert oktatási intézmény van a fővárosában.

Ez nem megfelelő válasz a miniszteri biztos szerint

Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa a Fidesz nemzeti konzultációs országjárása keretében Hajdúdorogon tartott fórumot, ahol sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, a magyar kormánynak az az álláspontja, hogy oktatási kérdésekben államközi szerződést állam az állammal köt, írja az MTI. Ennek megfelelően a magyar állam nem New York állammal, hanem az Amerikai Egyesült Államokkal köthet oktatási szerződést, tehát továbbra is várják a Trump-kormány megkeresését.

Várjuk a megfelelő választ"

– mondta a miniszteri biztos.

Rovatok