Index Vakbarát Hírportál

Az ombudsman vizsgálja a dulakodást a CEU-tüntetésen

2017. május 27., szombat 10:46

A Párbeszéd kérésére ombudsmani vizsgálat indult a CEU-tüntetésen történt rendőri fellépés miatt, jelentette be szombati közleményében Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke.

A CEU-törvény elleni, április eleji tüntetésen a Parlamentet védő rendőrsorfal előtt kigyúrt férfiak ácsorogtak, és tartották vissza a tömeget. Ahogy megírtuk és az alábbi videón is látszik, erőszakosnak tűntek, volt olyan pillanat, hogy egyiküket le kellett fogni, nehogy nekiugorjon valakinek. Az ATV rángatást, lökdösést is felvett.

Azonosító nem volt rajtuk. Kérdésre sem árulták el, mit csinálnak ott, és kik ők. A rendőrség másnap a kérdéseinkre azt mondta, ők civil ruhás rendőrök voltak, és mindenben megfelelően jártak el, jog- és szakszerűen, a szükségesség és arányosság követelménye szerint.

A Párbeszéd szerint ugyanakkor

jogállamban békés gyülekezésnél ilyen eset nem fordulhat elő.

A közlemény szerint az ombudsman, Székely László levélben tájékoztatta őket arról, hogy az ügyben vizsgálatot indított.

Ahogy az áprilisi tüntetés után írtuk: nem először gyűlt meg a baja tüntetőnek civil ruhás rendőrökkel. Székely László elődjének, Szabó Máténak 2011-ben volt már dolga egy nagyon hasonló esettel. Az ombudsman akkor világosan állást foglalt, keményen bírálta a civil ruhás rendőrök fellépését.

Rovatok