Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány jövő héten felhívja Botkát

2017. május 27., szombat 15:46

Helyzetértékelő beszédet tartott Gyurcsány Ferenc a DK elnöke, egy időben az MSZP kongresszusával. Így üzent is a szocialistáknak, illetve Botka Lászlónak. 

Azt mondta, most ugyan döcög az együttműködés a két párt között, de ők az együttműködést szeretnék. Minden héten megkérdezték tőle a DK-ban, hogy felhívta-e már Botka, mert korábban azt ígérte, felhívja, de most az a fantasztikus ötletük támadt: nem vár tovább Gyurcsány, ő hívja fel. Vagyis hétfőig vár, aztán felhívja. Nem biztos, hogy hétfőn, lehet, hogy csak kedden vagy szerdán, de a jövő héten felhívja. Tehát a hétvégén már nem. Csak jövő héten. De akkor felhívja.

Gyurcsány úgy fogalmazott: „megelőlegezhetjük Botka Lászlónak a gratulációt, pár óra múlva őt az MSZP miniszterelnökjelöltjévé fogja választani a kongresszus. Mit kívánjunk neki? Sikert. Sikert. Nem tud olyan sikere lenni, Botka Lászlónak, amellyel szemben mi a szabad akaratunkból ellenérdekeltek lennénk. Nem tud. Hogy nem ugyanúgy, azt gondoljuk? Hát persze. Azért vagyunk két pártban. Amikor majd összerakjuk a két programot egymás mellé, ki fog derülni, hogy hét, nyolc, tíz, ötven, nem tudom hány kérdésben nem ugyanazt képviseljük. Én kormányoztam együtt egy másik párttal. Liberálisok voltak. És azt kell mondjam, hogy nem azzal a párttal volt a legtöbb bajom, hanem a saját pártommal. Aki azt hiszi, hogy egy nagy pártot, amely hatalmas íveket fog át, azt könnyebb együtt tartani, mint sokkal világosabb határú két külön párt koalícióját, az téved. Nem kell félni a koalíciótól".

Gyurcsány szerint győzni csak akkor lehet ha a demokratikus oldal minden szereplője tisztességesen együttműködik. Ezért is fogja felhívni Botka Lászlót. (a jövő héten). "Arra kellene szövetkezni a szocialistákkal, hogy békét teremtsünk, és elfogadjuk, hogy különbözőek vagyunk" - mondta Gyurcsány és hozzátette - némi személyes tapasztalat után -, hogy "a demokratikus politikai versengésben egyik pártnak sincs több joga a másiknál, viszont a nagyobbnak több felelőssége van".

A szocialisták Fizessenek a gazdagok! - mottóját megemlítve Gyurcsány ajánlott egy másikat, ami szerinte jobb. "A méltányos egyenlőtlenség az sokkal jobb, mint a méltánytalan egyenlőség". Majd ő maga is belezavarodott, amikor meg akarta ismételni.

Rovatok