Index Vakbarát Hírportál

Tenyészállatvita a női képviselők között

2017. május 29., hétfő 13:08

A múlt heti manchesteri öngyilkos merénylet áldozataira emlékezve, egy perces néma csenddel kezdődött az Országgyűlés hétfői ülése.

A nap egyik fontos pontja a Fidesz által lex csicskának elnevezett pártfinanszírozási törvénymódosítási javaslat. Ennek megvitatására 14 óra után kerül sor. 

Érik a lex csicska

  

A pártok kampányköltekezésének átláthatóságát ígérő javaslatról az egyik benyújtója, Kósa Lajos frakcióvezető nem is tagadta, hogy Simicska Lajos és a Jobbik lehetséges kapcsolata miatt fogalmazták meg.

Valószínűleg a Fidesz attól tart – nem is teljesen alaptalanul –, hogy a pártra és kormányra megsértődött Simicska ingyen vagy nagyon jutányos áron adja ki a Mahir és a Publimont plakáthelyeit a Jobbiknak, így valamicske előnyt szerez a párt az amúgy eléggé a Fidesz és a kormány által uralt piacon. A törvényjavaslat két dolgot érne el:

A javaslat persze csak a pártok plakátolásának átláthatóságát követeli meg, ami tovább növeli a kormányoldal előnyét a politikai hirdetésekben. A Fidesz ugyanis elsősorban nem, illetve nem csak pártként kampányol, a kampányapparátus ugyanis nagyban épít a kormány hirdetéseire, amelyekre nem vonatkoznak a pártok megkötései, illetve az olyan megoldásokra, mint például a CÖF „ismeretterjesztő” plakátkampányaira.

 A célpont ezúttal Európa fiatalsága volt. Nem nyugodhatunk, amíg nem győzzük le a terrort és nem teremtünk biztonságos Európát gyermekeink számára – mondta ülést megnyitó beszédében Kövér László. A házelnök ezután az FKGP egykori parlamenti képviselőjére, az elhunyt Pintér Istvánról beszélt, akire szintén néma csenddel emlékezett meg a parlament.

A családtámogatás a nők vitája lett

Az ülés Veresné Novák Katalinnal folytatódott, aki a Családok Világtalálkozója budapesti rendezvényéről beszélt:

„Meg tudtuk mutatni a magyar modellt, hogy számunkra a demográfiai problémák megoldása a magyar családok segítésében, nem pedig a bevándorlásban, az illegális migrációban van – mondta az államtitkár, aki szerint „Nagyon jól sikerült a programsorozat, amely egy nagy családi fesztivállal zárult az Andrássy úton”.

Novák megismételte az Orbán Viktor által a világtalálkozó csütörtöki nyitónapján meghirdetett programcsomagot, amelyben többek között egy-egy millióval csökkenhet a családok jelzáloghitele, a harmadik, majd minden azt követő gyermek megszületésével.

A vitához valamiért csak nők szóltak hozzá Veresné Novák Katalin után is.

"A demográfiai kérdés Magyarországon a legnagyobb probléma" – mondta válaszában Dúró Dóra. A Jobbik képviselője szerint a családtámogatási rendszer nem inflációkövető, így azok értéke az elmúlt hét évben nem változott. Dúró a Jobbik által többször szorgalmazott áfacsökkentés fontosságáról beszélt a gyermekneveléshez szükséges eszközök tekintetében.

"A 2009-es szintet sem érjük el a születésszámokat tekintve. 78 ezer magyar baba született külföldön hét év alatt – ez egy évnyi élveszületéssel egyenlő. "Ezzel kellene foglalkozni, nem azzal, hogy ilyen bizarr konferenciát tartanak Budapesten" – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke aki szerint a szociális bérlakásprogrammal kéne foglalkozni, amire az LMP 50 milliárd forintot szánna.

"Az Orbán-kormány bukásának is az éve lesz 2018." – mondta Bangóné Borbély Ildikó, nagy nemtetszést aratva az ülésterem kormánypárti oldalán. Az MSZP képviselője felrótta a kormánynak a tankötelezettség leszállítását 18-ról 16 évre, így 47 ezer gyerek kiesett a közoktatásból.  Megemlítette, hogy gyermeknap alkalmából gyerekek állnak sorba ételosztáson, miközben a kormány a családok évének hirdette meg. "Az országot nem a gyermektelen politikusok, hanem Orbán Viktor teszi tönkre" – mondta az MSZP politikusa.

"Vannak olyan erők, akik támadják a családokat, a társadalom legfontosabb egységét. Értjük, hogy miért támadják: mert amikor gyermekeinkről van szó, akkor képesek vagyunk értük bármint megtenni, tehát ez egy hihetetlenül erős erő" – jelentette ki a Fidesz politikusa.

A hozzászóló nők sorát folytatta Hoffmann Rózsa. A KDNP politikusa szerint a párt maximálisan kiáll a kormány családtámogatási politikája mellett.

Bangóné Borbély Ildikó szerint a kormány tenyészállatnak tekinti a nőket, miközben semmit sem szól a kilakoltatás szélén élő családokról, a már megszületett gyermekeket érintő szegénységről.

Sok mindentől függ, hogy mennyi gyermek születik. Például attól, hogy mennyi szülőképes nő van az országban – mondta a Német Szilárd szemében szálkát jelentő MSZP-s politikus, arra híva fel a figyelmet, hogy sok szülőképes nő inkább elhagyja az országot és ott szüli meg gyermekét. megjegyezte, hogy Orbán hangzatos programja után a pénzügyminiszter, "Varga Mihály bejelentette, hogy a költségvetésben a programra egy huncut garas sincs."

Novák válaszában a 13. havi nyugdíjak elvételét, az egészségügyi költségvetés csökkentését, az adóemeléseket vetette az MSZP szemére az "elmúlt nyolc évből", amely alapján szerinte az MSZP kritikája hiteltelen.

Kövér László többször csendre intette a hangoskodó ellenzéket a vita során. Gyakran rázta meg a csengőt, nyugalmat kérve a képviselőktől.

Kövér hosszú monológra kényszerült

"Azért hagytam a beszéd után kibontakozni a tetszésnyilvánítást, hogy időm legyen megtalálni a megfelelő szavakat, hogy kifejezzem azt a véleményemet, hogy amit az MSZP hétről hétre művel a parlamentben, annak a bolsevik gyökerekhez lehet, hogy van köze, de a parlamentarizmushoz semmi." – mondta Kövér László. "Sejtettük, hogy 1990 után eltelik egy kis idő, amíg megszokják a parlament valódi légkörét, de 27 év után már illene a vitapartnert annyira tiszteletben tartani, hogy amikor nála van a szó, akkor nem üvöltöznek be. Ez nem a kocsma. Legyenek szívesek mérsékelni magukat, mert ez a kocsma. Tetszik Tudni? Nem az utca, hanem az országgyűlés. Önnek is van joga, hogy megszólaljon, amíg ezt a jogát meg nem vonják. A házszabály szerint, természetesen.”

  

Az intermezzo után ismét Szél Bernadett kapott szót, aki szerint bármit is mond a kormány a családtámogatásról, még mindig hátrány kisgyermekes szülőnek lenni, bölcsődei helyek nincsenek, rugalmas munkaidőre nincs lehetőség, a CSOK-kal pár tízezer családot érnek el csak el, "keveseknek adnak sokat". "A családi pótlék 30 százalékkal emelkedjen és 20 ezer forintot kapjon minden egyszülős család" – mondta Szél, megjegyezve, hogy félmillió gyermek nő fel egyszülős családban, akikre a kormány nem fordít figyelmet.

Fontos, hogy mennyi magyar ember van a világon. Azt nem mondanám, hogy mi lemondunk azokról, akik nem Magyarországon születnek? Támogatjuk azokat a gyermekeket is, aki Magyarország közigazgatási határain kívül születtek. 

"Egy értelemben valóban ellene megyünk a main streamnek: hogy mi nem a bevándorlásban látjuk a megoldást a problémáinkra. Mi a belső erőforrásainkra támaszkodunk." Ismételte meg Novák. Az államtitkár szerint Azt kell megnézni, hogy "a magyar gyermekek miért nem születnek meg abban a számban, mint amennyire vágynak a magyar fiatalok." Az államtitkár szerint nehéz volt a helyzet 2010-ben, a helyzet azóta javult, bölcsődei hely sincs elég, de több van, mint korábban.

Megszólalt egy férfi képviselő is, igaz, Apáti István a Jobbiktól már nem a demográfiáról, hanem a kormányzati korrupcióról beszélt.

"Mészáros Lőrinc egy év alatti százmilliárdos gazdagodásából látszik, a kormány célja nem csak a legbefolyásosabb, hanem az is, hogy a leggazdagabb legyen a miniszterelnök úr" – mondta utalva arra, kit jelent valójában Mészáros. Apáti beszélt

Botka az új gonosz

Egy fideszes felszólalás Botka László migránsbarát nyilatkozatait idézte fel. Erre Kontrát Károly reagált. Az államtitkár szerint az MSZP miniszterelnök-jelöltje szembe megy a józan ésszel, a valósággal, az általa vezetett város lakóival, amikor azt mondja, hogy a kerítést le kell bontani. "Azon leszünk, hogy a kerítés minél előbb lebontható legyen" – idézte Kontrát, majd később Dömötör Csaba államtitkár is, a napirend előtti felszólalások főszereplőjévé emelve a szegedi polgármestert, az MSZP kormányfő-jelöltjét.

"Az EP olyan megdöbbentő határozatot hozott, amelyben egyértelműen kiállnak egy terrorista mellett, pusztán azért,hogy Magyarországot támadják" – mondta Kósa Lajos a napirend előtti szakasz utolsó felszólalójaként. "Egy terrorizmussal gyanúsított és elítélt ember mellett állt ki az EP és a magyar baloldali képviselők." A Fidesz frakcióvezetője elismerte, hogy enyhe formájú terrorcselekményt követett el Ahmed H "a röszkei támadás megszervezőjeként", amikor hangosbeszélővel irányította a menekülteket, és követeléseket fogalmazott meg a magyar hatóságokkal szemben – ezért kapta a büntetési tételből a legenyhébbet, 10 évet.

"Megdöbbent egész Magyarország de egész Európának meg kellene döbbennie, hogy a féktelen politikai boszorkányüldözés oda juttatta az EP-t, hogy elítélik Magyarországot azért, mert egy nyilvánvalóan terrorista bűncselekményt elkövető embert feltartóztatnak? Hány száz embernek kell még meghalni, hogy végre felébredjenek a brüsszeli urak az elefántcsonttoronyban?" – mondta Kósa, aki szerint az EP ezzel a megöltek emlékét gyalázza meg.

Heti egy, családon belül megölt nő

Az LMP-től Szél Bernadett az Isztambuli Egyezmény ratifikációját kérte számon a kormányon. A nők elleni és a családon belüli erőszak elleni egyezményt az igazságügy minisztérium 2017 február 14-én bocsátotta társadalmi egyeztetésre – a parlamenti elé azonban még mindig nem került az egyezmény, amelyhez a kormány három éve csatlakozott.

"Akarja ratifikálni a kormány, vagy arra vár, hogy megfúrja valaki az egyezményt, hogy ne tudjuk Magyarországon alkalmazni?" – kérdezte Szél, megjegyezve, hogy hiába lett a családon belüli erőszak külön bűncselekménnyé, így is heti egy nő hal meg kapcsolaton belüli erőszak miatt.

A Fidesztől Németh Szilárd "kijelentette, hogy az egyezmény ratifikálását kockázatosnak tartja. Ez kormány, vagy Németh Szilárd magánvéleménye?" – kérdezte az LMP társelnöke.

Völner Pál államtitkára szerint Magyarország nem lóg ki a sorból, az Európa Tanács 47 tagjából csak 23 tag ratifikálta az egyezményt, további 21 Magyarországhoz hasonlóan csak aláírta, így Németország és Nagy-Britannia is ebben a szakaszban jár, ráadásul több tagország hat év alatt nem jutott el az aláírástól a ratifikációig, Magyarország még csak három évnél jár.

Völner szerint a társadalmi egyeztetés után idén ősszel kerülhet a mér kész szöveg a kormány elé, ott dől lel, hogy a parlament mikor szavazhat az egyezmény ratifikációjáról.

Miről szól az Isztambuli Egyezmény?

A belügyminisztériumi statisztikák szerint 2015-ben 324, 2016-ban 391 kapcsolati erőszak bűncselekményt regisztráltak Magyarországon, lényegében minden napra jut egy, és ezek csak a bejelentett esetek, miközben óriási a látencia. 

az egyezmény fő célja a nők elleni erőszak minden formájával szembeni fellépés, segítve az erőszak áldozatait. Magyarországon rendszeresen a családon belüli erőszak áldozatai kényszerülnek menekülésre a bizonytalanságba, miközben az egyezmény előírná, hogy Magyarországnak létre kell hoznia az áldozatokat segítő intézményrendszert. 

Az államtitkár azonban nem nyugtatta meg a ratifikációért többször kiálló Szél Bernadettet, kijelentve, hogy a társadalmi egyeztetésen több volt az egyezménnyel szembeni észrevétel. Nem mondta ki azt sem, hogy Németh a magánvéleményét fogalmazta meg, azt viszont elmondta: az Isztambuli Egyezmény nem csodaszer.

Szél felháborítónak tartotta a választ: "elintézik heti egy nő halálát azzal, hogy ha Németország és Nagy-Britannia sem ratifikálta az egyezményt, akkor nem kell a magyar kormánynak sem...Tessék Ratifikálni a szerződést!" – követelte az LMP társelnöke.

Soros György Albániát is benyelte

A fideszes Tilki Attila a 2013 óta hatalmon lévő albán szocialisták miatt aggódott. Felszólalásában hosszasan beszélt arról, hogy a szocialisták kábítószer-ültetvényként tekintenek egész Albániára, a marihuána legalizálásán dolgoztak, majd állami szintre emelték a kábitószer-termesztést, és ebben a miniszterelnök kezére játszik, hogy befolyásos barátja Soros György. Ráadásul Edi Rama felesége az Open Society albániai képviseletének vezetője volt.

Milyen hatással van az albán nép életére a Soros-hálózat?

– szögezte a kérdést Szabó László államtitkárnak a képviselő.

Szabó örömteli hírt közölt a képviselővel, amely szerint az albán szocialisták és az ellenzéki demokraták megállapodást kötöttek május 18-án, amely garanciája lehet a választások tiszta lebonyolításának és az átlátható pártfinanszírozás feltételeinek megteremtésének.

"Albánia EU-tagjelölt ország, amely a tárgyalások megkezdése érdekében arra törekszik, hogy a közigazgatás, az igazságügyi reform, a korrupció és a  szervezett bűnözés elleni területen és az emberi jogok témakörében érdemben előrelépjen" – mondta Szabó, megjegyezve, hogy bizony, a Soros civil szervezetei általi társadalmi befolyásolást figyelemmel kíséri az EU és az amerikaiak is, mert ott sem szeretik az adófizetők, ha a közpénzt erre használják. Az nem derült ki, milyen közpénzre gondolt Szabó.

Az viszont igen, hogy jön a parlamentbe Albánia. Az ellenzéki röhögcsélésre ugyanis Tilki fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ha Albánia után Macedóniában is hatalomra kerülnek a szocialisták, a bevándorlási hullám újabb lendületét jelentheti, különös tekintettel Botka László nyilatkozatára, amely szerint mielőbb le kell bontani a déli határon húzódó kerítést.

Rovatok