Index Vakbarát Hírportál

Pikniket tartanak a civilek az Országház előtt

2017. május 29., hétfő 12:09 | aznap frissítve

Hősök Vétója II. – Mindenki civil címmel hétfő délután öt órától civilek tartanak pikniket a Kossuth téren, az Országház előtt. A rendezvényen a civil törvény elfogadása ellen tiltakoznak, de ezt úgy teszik, hogy a pikniken azt mutatják be, milyen társadalmilag hasznos munkát végeznek. A szervezők külön kérik, hogy senki ne vigyen pártpolitikai jelvényt, logót, transzparenst. 

A Civilizáció csoport által szervezett pikniken több mint 50 civil szervezet vesz részt. Nemcsak a saját munkájukat szeretnék bemutatni, hanem azokat a magyar embereket is, akiknek az életét jobbá teszik a civil szervezetek. Meg akarják mutatni, hogy egy év alatt hány diáknak, tanárnak, hátrányos helyzetű tanulónak, lakhatási gondokkal küszködő családnak, menekültnek, egészségügyi, rendészeti és szociális szférában dolgozónak, önkormányzati munkatársnak, óvónőnek, egyetemistának, főiskolásnak, képzőművésznek és újságírónak segítenek. A civilek sok beteget, nyugdíjast és környezetszennyezésnek kitett embert is támogatnak, és menedéket nyújtanak a bántalmazott nőknek, gyerekeknek, rászorulóknak, otthontalanoknak.

2017 januárban Németh Szilárd, a Fidesz politikusa bejelentette: kitakarítják az országból azokat a civil szervezeteket, amelyek politikai vagy külföldi érdekeket szolgálnak. A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot június 13-án fogadhatja el az országgyűlés. Az új törvény előírná, hogy azok a magyar civil szervezetek, amelyek évente több mint 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről, külföldről támogatott szervezetnek minősüljenek. Ezt fel kell tüntetniük honlapjukon és az általuk megjelentetett kiadványokban is.  

A civil szervezetek szerint ez semmi másra nem jó, mint a megbélyegzésükre. A közhasznúsági beszámolójukban ugyanis eddig is közzétették, honnan kapnak támogatásokat vagy a vezetők mennyi pénzt kapnak, ez tehát nyilvános adat. A civilek attól tartanak, hogy ezeket az információkat a kormányzati sajtó a lejáratásukra akarja majd felhasználni. 

Április 27-én az Európa Tanács  Parlamenti Közgyűlése felszólította Magyarországot, hogy függessze föl a  civil szervezetek átláthatóságáról szóló  törvénymódosítás parlamenti  vitáját.   J ogi következménnyel nem jár, h a a magyar törvényhozás nem tartja be az ET ajánlását, és elfogadja a civil törvényt.   

Rovatok