Index Vakbarát Hírportál

Nem vonatkozik a diszesekre a Taigetosz-törvény az ombudsman szerint

2017. június 1., csütörtök 20:12

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerint a keddi, tanulási nehézséggel küzdő gyerekeket érintő törvénymódosítás egyáltalán nem olyan brutális, mint a Taigetosz – utalva ezzel a köznyelvben elterjedt Taigetosz-törvény elnevezésre.

Az oktatási biztos a hvg.hu-nak beszélt arról, hogy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő tanulók kategóriája, a BTMN, nem fogyatékossági kategória, az ide sorolt gyerekeket pedagógiai eszközökkel kell átsegíteni a nehézségeiken.

Aáry-Tamás elmondta: a jogszabályban említett BTMN kategória nem fedi a sajátos nevelési igényű kategóriát. "Az előbbi egy nehézség, az utóbbi már ennél több, zavar" – magyarázta az ombudsman, aki szerint az írási, olvasási és számolási zavaros gyerekek, tehát a diszesek (diszlexiások, diszgráfiások és diszkalkuliások), a sajátos nevelési igényű kategóriába tartoznak, erre pedig nem vonatkozik a törvény.

A törvénymódosítás indoklásában az olvasható, a kormány ettől a lépéstől reméli, hogy a diákok, a szülők és a pedagógusok egyaránt motiváltabbak lesznek a nehézségek leküzdése érdekében. Az az oktatási jogok biztosa úgy tudja, ez a gyógypedagógiai szakmával egyeztetett álláspont, de mivel nagy zavar van a törvény miatt, meg fogja keresni a gyógypedagógusokat és a képzőket, hogy tisztázzák a törvény értelmét és annak kommunikációját.

A 112 igen, 56 nem szavazattal elfogadott jogszabályról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László azt mondta, hogy a felmentés megvonása "totális pedagógiai baklövés", szerinte a döntés mögött álló politikai cél, hogy még több, gyengébben teljesítő diákot tereljenek a szakképzésbe.

Rovatok