Index Vakbarát Hírportál

MNO: Orvoshiány miatt zárja be a Nyírő a fél belgyógyászatát

2017. június 3., szombat 08:08

„A súlyos orvoshiány miatt a Nyírő Gyula Kórház kénytelen a nyárra bezárni a belgyógyászati osztálya felét, az ellátáshoz a Honvédkórháztól kap segítséget az intézmény" – írja a Magyar Nemzet egy kórházi forrásra hivatkozva. Azt írják, a budapesti kórház honlapján az szerepel, hogy „június 1. és augusztus 31. között a kórház belgyógyászati osztályának közel felén szünetel az ellátás, 67 ágyból így 32 lesz elérhetetlen. A 1131, 1133, 1134 és 1135 irányítószámú körzetekben lakó betegeknek ez idő alatt a Honvédkórházba kell menniük".

A lapnak egy orvos arról beszélt, hogy nemrég mondott fel a Nyírőben más kollégáival együtt. Távozásának egyik oka pedig az, hogy a kórházban régóta fennálló orvoshiány miatt nagy a terhelés a szakorvosokon és rezidenseken, "ráadásul mivel az intézmény országos pszichiátriai és addiktológiai intézet is, a belgyógyászaton is sok az átvett pszichiátriai beteg, ami nem túl vonzó a belgyógyásznak készülő rezidenseknek. Ők ugyanis szeretnének minél többet tanulni, többféle esetet látni" - írja a lap. Forrásuk szerint tarthatatlan volt a helyzet, a szüneteltetés már nagyon érett.

Tegnap írtunk arról, hogyan sakkoznak a kórházak a rezidensek és a szakorvosok ügyeleteivel, hogy pótolni tudják az orvoshiány miatt kieső munkaerőt egyes osztályokon.

A lap megkereste a kórházat, hogy megkérdezze, hány szakorvos, rezidens hagyta el a kórházat az utóbbi időben, illetve, hogy mi az oka, hogy kevesebb beteget tudnak fogadni, de választ egyelőre nem kaptak. 

Megkérdezték Hegedűs Zsoltot, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnökét a helyzetről, aki arról beszélt, hogy „eddig sem volt példa nélküli, hogy a kórházak átcsábították magukhoz az orvosokat, nővéreket, és így az az intézmény, amelyik színvonalban és fizetésben nem tud elég versenyképes lenni, egyre nehezebb helyzetbe kerül. Jelenleg ennek is a betegek a legnagyobb vesztesei".

A tervezett budapesti szuperkórházakról szóló cikkünket itt tudja elolvasni.

Rovatok