Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány orbáni módszerekkel vádolja Botkát

2017. június 7., szerda 13:40

Továbbra is arra kéri Gyurcsány Ferenc Botka Lászlót, üljenek le tárgyalni. A DK elnöke ezúttal levelet írt, amelyben arra figyelmezteti az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, ne viselkedjen orbáni normák szerint. Botka nem reagált személyesen, az MSZP nyitott egy fakkot Gyurcsány leveleinek.

Gyurcsány Ferenc múlt héten telefonon, ezúttal levélben kéri Botka Lászlót, hogy tárgyaljon végre vele a választási összefogásról. A DK vezetője ezúttal elég bő lére eresztette a mondanivalóját, ugyanis ötoldalas levélben vázolta fel, miért nincs igaza Botkának, amikor folyton elutasítja őt. 

Gyurcsány egészen addig jut el, hogy orbáni módszerekkel vádolja meg az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, akit akkor tartana alkalmas jelöltnek, ha leülne vele tárgyalni.

Az előző részek tartalmából:

Ezek után következett a pünkösdi levél, amelyet Gyurcsány elküldött Botkának, Molnár Gyulának, Hiller Istvánnak és Tóth Bertalannak is. De mielőtt még válaszolhattak volna (állítólag nem is kapta meg mindenki), a DK máris nyilvánosságra hozta az írást.

Ebben Gyurcsány részletesen leírja, miért kell tárgyalnia a két pártnak, és azt javasolja, hogy az egyeztetés a külön listákról, de közös egyéni jelöltekről szóljanak. Szerinte tehát fel kell 27 körzetet áldozni, ahol a választástechnikai okok miatt egymással szemben is indít jelöltet az MSZP és a DK (így lehet mindkét pártnak országos listája), a többi választókerület jelöltjeiről pedig egyezzenek meg.

Nem viselkedhetünk orbáni normák szerint

Gyurcsány alapvetően udvarias hangnemben ír, de többször is hasonlítja Botka eljárását Orbán módszereihez. Gyurcsány szerint azzal, hogy Botka meg akarja határozni, hogy egy másik párt listáján ki nem szerepelhet (konkrétan Gyurcsány listára kerülését), "kiterjeszti a hatalmát".

Ez a demokratikus világban nem megy. Nem viselkedhetünk ellenzékben sem az orbáni normák szerint

- írta Gyurcsány. Később azt is hozzátette, hogy a szavazók "nemcsak Orbán kormányát, hanem egész világát akarják leváltani."

Gyurcsány arra jut, hogy a DK örömmel támogatná Botka miniszterelnök-jelöltéségét, ha meg lennének győződve, hogy "jó kezekbe adnánk a hazánk sorsát. De ez még nem történt meg." Gyurcsány bölcsességet és nagyvonalúságot vár Botkától, ami azt jelenti, tárgyalnia kellene vele.

Az MSZP nyitott egy fakkot Gyurcsány leveleinek

Jelzésértékű, hogy a levélre az MSZP részéről már nem Botka, még csak nem is egy pártvezető reagált, hanem Harangozó Tamás képviselő. Szerinte Botka László és a szocialisták üzenete világos: "DK igen, Gyurcsány nem". Harangozó szerint olyan szövetséget kell létrehozni a kormányváltást akarókkal, amely a legnagyobb esélyt teremti az Orbán-kormány leváltására.

Az elégedetlen tömegeknek ugyanis az Orbán rezsim az ellenfele, úgy tűnik, hogy Gyurcsány Ferencnek pedig Botka.

Harangozó egyetért Botkával: a volt miniszterelnök személye gátja a kormányváltásnak. "Az ex-miniszterelnök üzengetéseinek, leveleinek pedig nyitottunk egy fakkot, oda gyűjtjük azokat" - jegyezte meg az MSZP-s képviselő.

Rovatok