Index Vakbarát Hírportál

Az oktatási államtitkár tavaly háromszor többet keresett Balog Zoltánnál

2017. június 7., szerda 14:39

Megjelentek a kormany.hu-n a kormánytagok 2016-os adóbevallásai. Ezek alapján az derül ki, hogy Palkovics László oktatási államtitkár összevont adóalapja majdnem háromszor nagyobb volt Balog Zoltán miniszterénél.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint az összevont éves adóalap 2016-ban

Kérdésünkre az államtitkár környezetéből azt a választ adták, hogy Palkovics László jövedelme több elemből tevődik össze, ezek pedig mind megtalálhatók vagyonnyilatkozataiban.

A vagyonnyilatkozatok alapján az látszik, hogy a Széchenyi-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár a bruttó 990 ezres államtitkári fizetése mellett tanácsadóként havi bruttó 800 ezer forintot kap az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől (SZTAKI), ahol egy járműirányítással kapcsolatos alapkutatásban vesz részt. Tanácsadói díja 2015-ről 2016-ra megduplázódott.

Vagyonnyilatkozatában ugyan nem szerepel, de tudható, hogy Palkovics László a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Ezért havi bruttó 455 ezer forintos tiszteletdíjra is jogosult.

Az államtitkár 2016-os jövedelmét most az dobta meg, hogy korábbi cége 2016-ban fizetett ki neki egy elmaradt járandóságot. Palkovics László 2014-es államtitkári kinevezése előtt a Knorr-Bremse európai kutatási és rendszerfejlesztési igazgatója volt. A cégtől a 2014-es év miatt még bónuszra volt jogosult, ezt azonban végül nem 2015-ben, hanem csak tavaly kapta meg.

24.hu-nak adott 2016-os interjújából az derült ki, hogy Palkovics László Orbán Viktor hívására egy évi 150 millió forintos fizetéssel járó pozíciót hagyott ott az államtitkárságért.   

Az Emmi többi vezetőjének jövedelme a következőképpen alakult 2016-ban:

A többi kormánytag bevallásából kiderül, hogy Seszták Miklós miniszter a 16 milliós bére mellé 60 milliós különadózó jövedelemmel rendelkezett, valószínűleg az ügyvédi irodájából. Tuzson Bence a 14 milliós jövedelme mellé csaknem 35 milliós különadózó jövedelmet kapott, minden bizonnyal szintén az ügyvédi irodájából.

Hornung Ágnes NGM-államtitkár jövedelme 27 millió forint, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Homolya Róbert NFM-államtitkáré 25 millió volt. Ezzel valamivel többet kaptak, mint a szokásos államtitkári-miniszteri 15-17 millió forint.

Borítókép:  Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere (j) és Palkovics László felsőoktatási államtitkár a Felsőoktatási Kerekasztal ülése előtt tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2014. szeptember 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Rovatok