Index Vakbarát Hírportál

A legfontosabb kérdésben nem enged a kormány a civiltörvényből

2017. június 8., csütörtök 19:25 | aznap frissítve

Lázár János a legutóbbi kormányinfón bejelentette, hogy a kormány enyhít a civiltörvényen, de mint a parlamenti beadványból kiderült, a legfontosabb kérdésben nem változtatnak - tudta meg a 444.hu. Hiába fogadkozott a kormány, hogy figyelembe veszik a Európa Tanács jogállamiságot felügyelő szervezete, a Velencei Bizottság javaslatait, a legfontosabb ponton mégsem változtatnak. A "külföldről támogatott" civileknek továbbra is minden olyan kiadványukon szerepeltetni kell ezt az elnevezést, ami a sajtótörvény hatálya alá esik.

A Velencei Bizottságnak az volt a legfontosabb kritikája a törvénnyel kapcsolatban, hogy aránytalan azt kérni az érintett szervezetektől, hogy minden kiadványukon szerepeltessék a "külföldről támogatott" besorolást. A bizottság szerint arra kötelezni a civileket, hogy ezt ismételgessék minden kiadványaikon azt sugallja, hogy külföldről támogatást kapni valami gyanús dolog.

Lázár a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, a kormány Trócsányi László igazságügyi miniszter javaslatára elfogadta a Velencei Bizottság jogi aggályaita politikai szempontú felvetéseiket azonban elutasították. Lázár szerint a Velencei Bizottság nem vonja kétségbe, hogy a parlamentnek legitim célja rendet tenni ebben a kérdésben, és helyes a különböző szervezetek külföldi finanszírozásának megismerhetősége.

Lázár fel is sorolta, hogy 3 évről csupán egy adóévre csökkentik azt az időszakot, ameddig egy szervezetnek használnia kell a "külföldről támogatott szervezet" minősítést, tehát csak az azt követő évben kell használni ezt megjelölést, amelyben 7,2 millió forint feletti támogatást kap külföldről. Egy másik módosítás szerint azt a külföldi támogatót, aki 500 ezer forint alatti összeget ad, nem kell bejelenteni. Lázár ugyanakkor homályosan fogalmazott arról, hogy a civileknek  valamennyi külföldi támogatást és támogatót minden sajtótermékükben és kiadványukban meg kell-e jeleníteniük. Később a 444.hu-nak megerősítette:  a sajtótörvény hatálya alá tartozó kiadványokon ezután is szerepelnie kell majd a "külföldről támogatott" szövegnek.

Rovatok