Index Vakbarát Hírportál

Megnéztük az ormánsági Orbán vs. Simicska háborút

2017. június 13., kedd 10:31

A baranyai House of Cards, az ormánsági Orbán és Simicska. Az alsószentmártoni boltos pár éve még támogatta a polgármester kampányát, egy darabig jól tudtak együttműködni, de szakítás lett a vége, és most durva dolgokat mondanak egymásra, feljelentgetik egymást. A valódi okokat talán nem fogjuk megtudni, mindenesetre az egész konfliktus kívül esett volna az országos médián, ha egyiküket – talán épp a másikuk aktív részvételével – meg nem verték volna durván a saját üzlete teraszán. Szombatra már tüntetést hirdettek, addig is bojkott a megvert Mali Zoltán üzlete ellen.

Ahogy arról beszámoltunk, a múlt szombaton többen rátámadtak Drávapiski polgármesterére, Mali Zoltánra Alsószentmártonban, a kocsmája előtti teraszon. A felvételen látszik, valaki hátulról fellöki, majd a földre került polgármestert többször megütik, megrúgják. A támadók egyike a felvétel alapján az alsószentmártoni polgármester lehet. A jelenetsort a Szabad Pécs videóján itt tudja megnézni:

Alsószentmártonra látogattunk, ahol mindkét féllel beszéltünk, és részt vettünk egy csodálatos falugyűlésen, ahol két felszólalás között élő zene szórakoztatta a megjelenteket.

Alsószentmárton egy 1300 fős település a horvát–magyar határ mellett. A község Wikipédia-oldalán a népesség címszó alatt a következő mondat szerepel: „a település két mai nem cigány származású lakója – a helybeliek által csak 'Tiszi'-ként ismert – Lankó József plébános és Tenigl-Takács László filozófus”. Velük nem találkoztunk, beszéltünk viszont sok más emberrel. Például a durva verekedés és a hónapok óta egyre jobban elmérgesedő konfliktus két főszereplőjével, Mali Zoltán és Budai László polgármesterekkel.

Fodor Gábor legjobb embere

Malinak elég nagy polgármester- és médiamúltja van, ha az ember rákeres a nevére, sorra jönnek elő a találatok. Egy tízéves Magyar Nemzet-cikk szerint 2002-ben egy kiskorúval lopott kávéfőzőt, fémtermoszt, söröskorsót és csokoládét egy gyermelyi kocsmából, amiért pénzbüntetésre ítélték végül. A kiskorú tolvajtársból később Mali falujában alpolgármester lett. Egy 2007-es cikkben azt írják, a 2006-tól, akkor még SZDSZ-es színekben polgármester Mali több százzal növelte a párt létszámát – Fodor Gábor ma valószínűleg kezet csókolna neki az eredményeiért.

Mali Kóka János ellenében is indult volna pártelnöknek: esélytelenként ugyan, de a pártvezetést még feljelentette, mert szerinte nem volt szabályos az elnökválasztás. Végül a pártból kikerült. Malit 2006 után 2010-ben is polgármesterré választották Drávapiskiben, nem sokkal később azzal került a hírekbe, hogy Szebb Jövőért néven polgárőrséget szeretett volna összehozni a faluban, erről nekünk ma azt mondta, csak egy megjegyzés volt, hogy ha nem lesz változás a közbiztonságban, akkor tenni kell valamit. 2012-ben Orbánt akarta felkeresni az ötletével: multik fogadjanak örökbe egy-egy szegényebb ormánsági falut, és újítsák fel.

Malit 2014-ben is polgármesterré választották. Eközben harcot hirdetett az uzsorások ellen, különböző vállalkozásokba kezdett, üzleteket nyitott, és több tucat ügyben volt feljelentve, vagy jelentett fel ő másokat.

Budai László sok éve önkormányzati képviselő volt Alsószentmártonban, majd 2014-ben polgármesterré választották.

Béreltem neki kisvonatot

A két férfi évek óta jóban volt, Mali boltot, kocsmát, majd trafikot nyitott feleségével Alsószentmártonban, majd két évvel később, 2014-ben úgy döntött, segít az akkor még csak képviselő Budainak a polgármester-választáson. Ahogy ő fogalmazott:

Béreltem neki kisvonatot, eszem-iszom, dínom-dánom, ami kell egy faluba a választáshoz. Meg is nyerte, nagyon örültünk, és nagyon jó kapcsolatban voltunk.

Mali szerint a választás előtt Budai megígérte neki, hogy ha nyer, akkor egyenlő feltételekkel indulhatnak a boltosok a településen. Ez jól hangzik, de a gyakorlatban azt jelentette, hogy amikor megjelent egy mozgóboltos (egy kis furgonnal jön-megy több tucat település között, csenget, bárhol megáll, a ház előtt lehet tőle vásárolni) a településen, akkor – legalábbis a helyi képviselők elmondása szerint – Mali elérte az önkormányzatnál, hogy az a boltos ne működhessen tovább. Ezt a most szombati durva támadás előtt néhány hónappal már nem sikerült keresztülvinnie, akkor mérgesedett el a viszony. De a konfliktus persze nem ezzel kezdődött.

Mali szerint az alsószentmártoni polgármester retteg attól, hogy ő át akarja venni a települést, és idővel polgármester akar lenni, de ez szerinte hülyeség, meg sem fordult a fejében, egy rágcsálóirtással foglalkozó cégen dolgozik, az érdekli. A hétfői falugyűlésen a képviselők ettől függetlenül arról beszéltek, hogy mégis ez lehetett Mali szándéka, de legalábbis a teljhatalom megszerzése a községben. Mali azt mondja, ő Alsószentmártonban csak az üzleteit csinálja, nem folyt bele a közügyekbe, nem befolyásolta soha semmiben a közgyűlést. A képviselők és a jegyző ezzel szemben úgy fogalmaztak, hogy

Mali mindenbe bele akart kapirgálni, túlságosan közel volt az önkormányzathoz, túl sok dologba látott bele.

Ez utóbbira bizonyíték lehet, hogy mióta elmérgesedett a polgármester és Mali között a viszony, azóta Mali már fel is jelentette az önkormányzatot, hogy a családoknak járó családonkénti 3000 forintos támogatásból ezret lenyúlt (visszatartották kukadíjra, amit nem tehetnének meg), de a képviselők szerint ez kiegészül azzal, hogy hazugságokat és különböző rágalmakat terjeszt róluk, különösen a polgármesterről. Például azt, hogy önbetörést hajtottak végre az önkormányzatnál. Tudhatott tehát ezekről korábban is, ám feljelentésig csak most, a nyílt konfliktusok után jutott.

A konfliktus kiváltó okaként egy pályázatról is beszélnek: kétszer kétszázmillió forintra lehetett volna pályázni, ami egy komplex városrehabilitációs projekt lett volna. Mali elmondása szerint ő hozta az ismerőseit, akik pályázatírással foglalkoznak, hogy ingyen segítsenek a településnek, ám a polgármesterék a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel politikai okokból nem tudtak kiegyezni, így lecsúsztak a pályázatról. Mali elmondása szerint neki ebben a pályázatban semmi dolga nem volt, ahhoz semmi köze nem volt, míg a képviselők a hétfői falugyűlésen arról beszéltek, hogy a Mali beleírta a saját vállalkozását egy többmilliós tétellel, ami nem nagyon tetszett nekik.

És hogy még bonyolultabb legyen: Mali szerint az egész mögött fölsejlik Drávapiski egykori alpolgármestere, akivel szintén megromlott a viszonya, de olyannyira, hogy többtucatnyi ügyben jelentette fel őt volt kollégája. Mali szerint ő közrejátszhat abban, hogy a Budai most ennyire keményen nekiment.

Nem jöhetsz be!

Malit egyébként többen nem kedvelik: ezek nagy része olyan ember vagy olyan embernek közvetlen hozzátartozója, akikkel vagy durván bánt már korábban, vagy ki vannak tiltva a kocsmájából, üzletéből. Maliék szerint szó nincs erőszakoskodásról, egyszerűen csak így próbálnak rendet tartani, a ki nem szolgálás is csak azokra vonatkozik, akik vagy verekedtek, kárt tettek az üzletben, vagy loptak. A hétfői falugyűlésen azonban többen is elmondták, hogy Mali megalázóan viselkedik az emberekkel, és úgy gondolja, bármikor bárkit megpofozhat.

A ki nem szolgálásra gyorsan volt konkrét tapasztalat: bekísértünk egy idős nőt a dohányboltba, aki azt állította, nem szolgálják ki. Bementünk, és tényleg nem, hanem kiküldték. Később a boltban kiderült, rendőrségi ügyük volt a nővel és rokonaival, akik rátámadtak az egyik kiszolgálóra, ezért a kitiltás.

A polgármester és néhány helyi azt is megemlítette, hogy Mali egyszerűen csak nem tiszteli és nem szereti a cigányokat, azért bánik így velük. Mali viszont azt mondta: nagyon sok kollégája cigány származású, kifejezetten jó a kapcsolatuk, és neki egyébként is életcélja, hogy segítsen ezeken az embereken, most is egy tehetséges cigány gyerekeket segítő pályázaton dolgozik. Nyolc családnak ad munkát helyben, és még többnek szeretne. 

A községben mindenesetre nagyon vegyes a megítélése.

Amíg ott voltunk, körülbelül fele-fele arányban találkoztunk olyanokkal, akik támogatták, és olyanokkal, akik támadták.

A Mali ezt inkább úgy érzi, van egy hangos kisebbség és egy csendes, elégedett többség. A mellette megszólalók szerint lehet, hogy van egy stílusa, de a települést csak gazdagította, segítette, előtte nemhogy ilyen kocsma nem volt, de semmilyen sem. Az ellene felszólalók pedig azt emelték ki, hogy erőszakos. Mali azt mondta, ő biztosan marad a településen, végig fogja ezt küzdeni. 

És csak jön az a mozgóbolt!

Az egyszer már kipaterolt mozgóboltos helyére év elején belépett egy újabb cég, amit Mali szóvá tett a polgármesternél. Ám Budai erre az újabb segítségre már nem volt hajlandó, összehívott egy falugyűlést, hogy megbeszéljék: kell-e a lakóknak a mozgóbolt is, vagy sem. Erre elment Mali is, de végül otthagyta a gyűlést: elmondása szerint a polgármester küldte el, a polgármester szerint magától távozott, mindenesetre ott a mozgóbolt mellett szólaltak fel többen is. Mali a gyűlésről úgy ment el, hogy gyakorlatilag megfenyegette a polgármestert és az önkormányzatot, hogy ezt meg fogják bánni, elő tud szedni dolgokat. Néhány nappal később fel is jelentette az önkormányzatot, az ügy még folyamatban van.

A mozgóboltost telefonon értük utol, hogy megkérdezzük, ő ebből a konfliktusból kimaradt, vagy beszélt a polgármesterrel, esetleg Malival erről, és úgy egyáltalán, hogy mekkora bevételt/kiesést jelent neki egy ekkora település. Jót beszélgettünk, majd az ügyvédjével való egyeztetés után visszahívott, hogy mégsem nyilatkozik egy szót sem. Az alsószentmártoni polgármester is így kezdte egyébként, végül a falugyűlés után mindenki feloldódott egy picit.

Apropó falugyűlés, nézzen bele egy pillanatra a hangulatba:

A falugyűlés tökélesen van felépítve, és tényleg közösségi élmény: egy kistraktor utánfutóján egy közeli házból áthozzák a hangfalakat és a szintit. Egy zenész srác elkezd játszani az udvaron, a zenére szépen összegyűlik a község, majd a zene leáll, a mikrofont pedig átadják a polgármesternek. A hétfői falugyűlés viszonylag rövid volt, a lényeg a következő:

Verekedni nem lehet, de tüntetni igen

Helikopter vagy nem helikopter?

Apróság, de a lelkemre kötötte egy úr, hogy írjam le: nem igaz, hogy mentőhelikopterrel szállították el a megvert drávapiski polgármestert. Kijött ugyan a mentőhelikopter, épp az ő kertjében szállt le, de üresen repült vissza, Malit mentőautóval szállították kórházba. Két, Facebookra feltöltött videó tanúsága szerint valóban volt ott mentőhelikopter, ám Malit tényleg egy mentőautóba szállították be, miután ellátták. Hogy aztán a két jármű találkozott-e ezután valahol, és átszállt-e a drávapiski polgármester, azt nem tudjuk.

A falugyűlésen Budai László elmondta, az a vád, ami a családtámogatások egy részének eltüntetésére vonatkozott, nem igaz. Mali pedig elviselhetetlen: a polgármester szerint megalázza, megpofozza az embereket, ő maga is szemtanúja volt több ilyennek, ahogy annak is, hogy valakit nem engedett be a boltba. Miközben mindenkinek joga van vásárolni, fogyasztani, ezért bojkottot hirdetett Mali boltja ellen.

Azt javasolta, egyáltalán ne menjenek abba a boltba, kocsmába. És emellett meghirdetett szombatra egy tüntetést, demonstrációt is Mali boltja elé, ahol elmondása szerint verekedni nem lehet, de kiabálni igen. A polgármester azt is elmondta, két éve van ugyan bontási határozat a Mali kocsmája előtti teraszra, de eddig nem erőltette a végrehajtását, mivel nem akarta elrontani a faluképet, ami szerinte is javult az üzlettel és terasszal, de most betelt a pohár, erre is 30 napot adott Malinak.

Amiről viszont egyáltalán nem beszélt a közgyűlésen és utána sem a polgármester: a verés, a támadás. Többen mondták a faluban, hogy az egyik támadó egyértelműen Budai László volt, és a felvételeken is egy nagyon hasonló alak látszik. Budai első nyilatkozatában még letagadta a Szabad Pécsnek, hogy ő lett volna az egyik támadó, sőt, úgy fogalmazott: Mali magától esett el, úgy törte össze magát.

Másnap kikerült a videofelvétel, és Budai már nem nyilatkozik az ügyről az ügyvédje tanácsára. Annyit elmondott, hogy betelt a pohár, a képviselők pedig, akik szintén nem voltak ott, a konkrét verekedést nem látták – ahogy senki, akivel beszéltünk –, azt mondták: akár az is elképzelhető, hogy az erőszakos jelenet Mali provokációja volt. A kamerát szándékosan oda fordította, direkt oda ült, ahol látszódik, és ő kezdett provokálni.

Ez utóbbi elméletet azért tényleg nehéz elképzelni, főleg a felvételt nézve:

nem tűnik óriási mestertervnek azt kockáztatni, hogy egy üveggel szétverjék az ember fejét,

vagy a harmadik rúgás úgy találja el, hogy ne is tudjon felkelni. Csak azért, hogy legyen egy felvétel arról, hogy őt bántják. Mindenesetre ha bebizonyosodik, hogy a polgármesterre nagyon hasonlító támadó valóban az alsószentmártoni polgármester volt, akkor ezt a csatát a lassan már-már felépülő Mali nyerte. A rendőrség csoportos garázdaság miatt folytat eljárást négy férfi, köztük a falu polgármestere, Budai László ellen.

Rovatok