Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség kezdeményezte az MSZP ügyvédjének letartóztatását

2017. június 15., csütörtök 08:19 | aznap frissítve

A Csongrád Megyei Főügyészség kezdeményezte Czeglédy Csaba és 8 társa előzetes letartóztatását. Az ügyben a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója ma hoz döntést, közölte a Csongrád Megyei Főügyészség.

Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s képviselő ügyvédként az MSZP-nek és a Demokratikus Koalíciónak is adott jogi tanácsokat. A NAV csongrádi bűnügyi igazgatósága azért vette őrizetbe, mert őt és társait több milliárd forintos adócsalással gyanúsítják.

Czeglédy Csaba egy olyan szombathelyi cég vezetője, amely számos magyarországi multinacionális cégnek közvetít diákmunkásokat. A gyanú szerint  olyan többszintes céghálót működtetett társaival, amellyel az állami költségvetést több mint 3 milliárd forintos vagyoni hátrány érte.

A bűnszervezet működésében alsó szinten levő, strómanok által vezetett Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek az ügyészség szerint érdemi tevékenységet nem folytattak. Ezeket csak azért hozták létre, hogy a  Czeglédy Csaba által vezetett szombathelyi székhelyű cég mentesüljön  a diákmunkával kapcsolatos közterhek megfizetése alól.

A strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek a közterheket nem vallották be vagy ha történt is bevallás, azután nem fizették be az adót. Az ügyészség közleménye szerint a bűnszervezetnek 2013. és 2016. januárja között több mint 9 milliárd forintos forgalma volt, de 1,7 milliárd forint áfát és 1,6 milliárd forint személyi jövedelemadót nem fizettek be.

Az ilyen jellegű bűncselekményekért 5-20 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.  

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerdán azt közölte: Amennyiben ez is egy, a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek. De amíg ez kiderül, felkérte az MSZP Etikai Bizottságát, hogy vizsgálja ki az ügyet, a párt vezetését pedig arra kérte, hogy függessze fel a Czeglédy ügyvédi irodájával kötött keretszerződést, amíg az ügy nem rendeződik.

Rovatok