Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Mohács után vagyunk, de a király nem fulladt meg

2017. június 16., péntek 08:19

Számos aktuális témát érintett Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjúja. A miniszterelnök a Kossuth rádióban a Magyarország elleni kvótaügy miatt indított kötelezettségszegési eljárásról, a német politikusok magyaroknak szóló üzeneteiről, a civil szervezetek polgári engedetlenségi terveiről és a magyar fociválogatott andorrai vereségéről is elmondta a véleményét.

Az andorrai fiaskót Orbán nagy sóhajtások közepette értékelte:

Mohács után vagyunk, Moháccsal ér fel a legutóbbi szereplés.

Szerinte az egyetlen különbség, hogy a király nem fulladt bele a Csele-patakba (a történelmi párhuzam szerint ugyebár II. Lajos így halt meg menekülés közben). Orbán később pontosított, nem Storckot, még csak nem is magát nevezte királynak, hanem Csányi Sándor MLSZ-elnököt, akinek „vissza kell szerezni, amit elvesztettünk”. 

Orbán hozzátette azt is, hogy „szurkolok neki”. Bernd Storck szövetségi kapitány maradását ugyanakkor – úgy lehetett érteni – nem üdvözölte: „Kevés dolog lep meg, nem ma kezdtem az ipart.” 

Orbán üzent Merkeléknek: Adják meg a tiszteletet!

Orbán interjújának nagyobb részét nem a foci, hanem a migránsozás tette ki. A miniszterelnök beszélt a kvóta elutasítása miatti kötelezettségszegési eljárásról. „Egy kormányt nyakon lehet ragadni, szoktak is fenyegetni, de egy néppel nem lehet ezt csinálni" – mondta Orbán, aki szerint nem fog engedni, küzdeni fog. 

Szerinte a nemzeti konzultációval a magyar nép világossá tette: „nem akarja összekeverni magát másokkal, biztonságban akar élni, nem akar illegális bevándorlót látni, nem akar kockáztatni”.

Német politikusok, maga Angela Merkel kancellár is egyetért a brüsszeli eljárással, a szociáldemokrata Martin Schulz pedig lényegében az EU-támogatások megvonásával is fenyegetőzött. Orbán erre azt mondta, hogy „mi soha nem akartuk megmondani, hogy a németek mit és hogyan gondoljanak, a németeknek megadtuk a tiszteletet, elvárjuk, adják meg nekünk.

Arra kérem a német politikusokat, hagyjanak minket békén

Orbán szerint ezek a megjegyzések a német választási kampánynak tudhatóak be, de a németeknek a saját, német gondjaikkal kellene foglalkozniuk.

Orbán a civileknek: Nincs polgári engedetlenség

A civiltörvény elfogadásáról azt mondta Orbán, hogy nem érthető az amerikaiak tiltakozása, hiszen az Egyesült Államokban sokkal szigorúbb szabály van, „az amerikaiakhoz képest finomak és udvariasak vagyunk”. Az USA ugyanakkor pár napja közleményt adott ki, hogy nem ugyanaz a két szabályozás. Orbán erre azt mondta, hogy a magyar kormány átláthatóságot szeretne, és nem érti: „ha valaki nem szégyell pénzt elfogadni, miért szégyelli azt bevallani”.

A TASZ és a Helsinki Bizottság polgári engedetlenségi tervéről azt mondta a miniszterelnök, hogy „a magyar jogrendszerben ilyen nincsen”. A törvényeket pedig a civileknek is be kell tartani. Arra pedig, ha mégsem tartanák be, Orbán azt mondta, hogy a „jogkikényszerítés” nem a kormány dolga, hanem a hatóságoké, pontosan ismert, leírt rendje van, senkit nem fog meglepetés érni.

Rovatok