Index Vakbarát Hírportál

Vetőgéppel nyomta össze munkatársát

2017. június 16., péntek 11:28

Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emeltek vádat azzal az 58 éves, csorvási férfival szemben, aki 2016. novemberében Csorvás külterületén egy vetőgéppel összenyomta egyik segítőjét, aki a helyszínen meghalt - közölte a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség. 

2016 novemberében, egy reggel a vádlott mezőgazdasági vontatóból és a hozzá kapcsolt tárcsás vetőgépből álló szerelvényt vezetett Csorvás lakott területén kívül, egy mezőgazdasági területen. A vádlottnak a mezőgazdasági munkában két férfi segített, akik közül az egyik – a későbbi sértett – ittas állapotban volt, és erről a vádlott is tudott.

A vádlott a szerelvény mögött merőlegesen álló pótkocsihoz tolatott, hogy feltöltsék a rakterén elhelyezett zsákos kukoricával a vetőgépet. Nem megfelelő figyelemmel, és körültekintéssel tolatott, és emiatt a vetőgéppel a pótkocsi oldalának nyomta a pótkocsi mellett álló sértettet, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. 

A vádlott megszegte a KRESZ 33.§ (1) és (3) bekezdésében foglaltakat, miszerint járművel hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza; ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja a hátramenethez a járművezetőnek gondoskodnia kell arra alkalmas irányító személy közreműködéséről.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozással vádolja; 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés járhat érte. A járási ügyészség próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől, és a nyomozás során felmerült több, mint 650 000 forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

Rovatok