Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán szerint nehéz "a soha nem definiált európai értékekről" vitatkozni

2017. június 26., hétfő 21:48 | aznap frissítve

Kovács Zoltán szóvivő elment Párizsba, hogy találkozzon  Emmanuel Macron francia államfő tanácsadóival. A találkozó után a kormányszóvivő az MTI-nek nagyon diplomatikus mondattal írta le a találkozó eredményét. Eszerint az új párizsi vezetés és a magyar kormány részéről "megvan a kölcsönös szándék egymás álláspontjainak megismerésére és a párbeszédre".

A találkozó alaphangulatát valószínűleg meghatározta, hogy az új francia elnök a múlt héten jól kiosztotta a kelet-európai uniós vezetőket, és néven ugyan nem nevezte, de a kritikát egyenesen a magyar kormánynak címezte. Macron többek között azt mondta: egyes kelet-európai politikai vezetők cinikusan viszonyulnak az Európai Unióhoz, nekik az EU csak annyi, hogy pénzt osszanak szét, anélkül, hogy tisztelnék értékeit. Macron szerint azonban

Európa nem szupermarket, hanem sorsközösség.

A francia elnök szerint a kérdés most az, hogy Európa megvédi-e az alapértékeit vagy meghátrál az illiberális demokráciák és az autoriter rezsimek erősödése előtt.  

Erre kellett most gombot varrnia Kovács Zoltánnak. A kormányszóvivő reagált is az interjúban elhangzott bizonyos "udvariatlan" kijelentésekre. Szerinte "a párbeszéd alapját a kölcsönös tisztelet jelenti, és az, hogy tudomásul vesszük, hogy egyes kérdésekben másképp vélekedünk, másképp működnek az intézményeink, de a különbségeket tiszteletben tartjuk, és azok ellenére keressük az egyetértést és az együttműködés lehetőségeit".

Kovács találkozott a Le Monde egyik újságírójával is, és ennek hatására igencsak érdekes dolgokat osztott meg az MTI-vel. A kormányszóvivő szerint a külföldi és a francia sajtóban most  "is ugyanazok a sztereotípiák és negatív képek villannak fel és ugyanazok a kérdések érkeznek, amelyekkel az elmúlt években már sokat találkoztunk". Szavai szerint

ilyen részben szimbolikus, részben pedig áltémáknak tekinthető ügy például a sajtószabadság vagy amikor az igazságszolgáltatás kérdésében vonják kérdőre a magyar kormányt.

Kovács Zoltán ezért azt szeretné, ha az ilyen típusú témákról folyó beszélgetésekben "a soha nem definiált európai értékek" helyett mindenki ragaszkodna inkább azokhoz a témákhoz, amelyek benne van az európai szerződésekben és alapdokumentumokban, és amelyekről jogi erővel bíró döntések és kötelezettségvállalások is születtek. A kormányszóvivő szerint csak ebben a keretben van értelme olyan kérdésekről beszélni, mint a szolidaritás, a törvények betartása, az együttműködés vagy Európa jövője. Az ezen túl mutató témák a politikai vélemény kategóriájába tartoznak.

Ezt a típusú felfogást nehezen fogadják el, hiszen továbbra is előszeretettel kapjuk azokat a kritikákat, támadásokat, amelyek soha nem definiált alapok mentén próbálnának fogást találni a magyar kormányon.

Kovács szerint ha konkrétumokról van szó, akkor könnyebben megtalálják a hangot. Ilyen például a francia fél által kiemelt témaként kezelt ügy, a kiküldött munkavállalók európai direktívája. "Ami francia részről szociális dömpingnek tűnik, az közép-európai részről agyelszívás" - mondta Kovács. 

A visegrádi négyek részéről ugyanakkor mindenki nyilvánvalóvá tette, hogy a visszaélések és a szabálytalanságok leküzdésére készek az együttműködésre és a párbeszédre, az alapvető szabadságokat érintő kérdésekben viszont az európai szerződéseknek kell útmutatónak lenniük, mondta a kormányszóvivő.

Rovatok