Index Vakbarát Hírportál

A BKV azt ígéri, jövő héten újra járnak az orosz metrók

2017. június 27., kedd 10:45

Miután a közlekedési hatóság múlt héten visszavonta a felújított orosz metrókocsikat a forgalomból, lázasan keresni kezdték a hibákat. A BKV kedd délelőtt ünnepélyesen közölte: „A Metrovagonmas komolyan vette a BKV Zrt. intézkedéseit. Megtalálták és elhárították a felújított szerelvény hibáját.”

A BKV jelezte: hétvégén Budapestre érkezett a főkonstruktőr, illetve a jármű főmérnöke; velük együtt a több mint húsz mérnökből és szakemberekből álló szakértői csoport azonnal megkezdte a felújított szerelvények átvizsgálását. „A legapróbb részletekre is kiterjedő vizsgálat eredményeképpen megtalálták a kiváltó okot – a szerelvények egyik alkatrészének, az optikai csatoló elemnek hibáját –, amelyet azonnal ki is javítottak" – közölte a BKV. Emellett a teljes flotta átvizsgálását is végrehajtják.

Ha minden az elvártaknak megfelelően alakul, jövő héten megkezdődhet a szerelvények fokozatos, újbóli üzembe állítása

– közölte a BKV. Jegyezzük fel ezt a mondatot – jövő héten visszatérünk rá, valóban így történik-e.

A BKV azt is közölte, hogy minden szerződésben foglalt jogával élni fog a Metrovagonmassal szemben. A cég a rendszeres meghibásodások miatt hibás teljesítési kötbért, illetve kárátalányt, a késedelmes szállítás miatt pedig késedelmi kötbért érvényesít az orosz féllel szemben. Az első ilyen kötbérkövetelést már be is nyújtották, és minden felmerülő probléma esetén újabb kötbérkövetelést nyújtanak be. Szerelvényenként a hírek szerint napi hétmillió forint kötbért követelhet a cég.

Rovatok