Index Vakbarát Hírportál

A Simicska-Orbán harcról ír a Politico

2017. június 28., szerda 14:22

A politikai elemzéseiről híres lap európai ága, a Politico.eu hosszú összefoglalót közölt az Orbán Viktor és Simicska Lajos oligarcha közti viszályról, és a Jobbik szerepéről a konfliktusban. 

A lap szerint a Fidesz megrekedt volna a Bibó István Szakkollégium kollégiumi szobájában, ha nem lett volna Simicska pénze - azé a Simicskáé, aki talán a legjobban ismeri Orbánt, hisz már középiskolában is osztálytársak voltak. Osztálytársáról Orbán 1988-ban azt mondta, ő volt a legokosabb közülük.

A Politico egy Fidesz-tagot is megszólaltatott, aki azt mondta, a pártban nem szerették Simicskát, féltek tőle.

A lap nem árulta el, ki nyilatkozott nekik, csak annyit tudunk, egy "szenior" fideszes tisztviselőről van szó, aki elmondta:

Simicska ritkán jelent meg a Fidesz rendezvényein, utálta az embereket, de nagyon közel volt Orbánhoz.

A G-nap utáni fordulatról a lap idézi Simicskát: „Ez egy büdös bűnöző banda, amelynek el kell takarodnia”, és azt írja, az oligarcha Jobbik-pártolása élet-halál kérdés lehet a Fidesznek, aki a migránellenes kampányokkal csak a baloldalt tudta meggyengíteni, a szélsőjobbot nem.

Míg a Fidesz korrupciós botrányokkal küzdött belül, Simicska "finanszírozta a Jobbik plakátkampányát", a hírhedt "Ti dolgoztok - Ők lopnak" plakátok ugyanis országszerte felkerültek a Simicska-oszlopokra és hirdetőfelületekre. A nép pártjának beállított, szélsőjobboldali Jobbik Simicska szerint ugyanis az egyetlen párt lehet, ami legyőzheti a Fideszt, idézi a Politico.

A lap szerint Orbán félelmének jelei érezhetőek: a körülbelül 30 százalék tétovázó szavazó nagy rizikó a Fidesz számára, bár ha holnap tartanánk a választásokat, a párt valószínűleg még így is nyerne. A Jobbik támogatása viszont egyre nő. A Politico azt írja, Orbán félelmeit legjobban az mutatja, hogy a NAV vizsgálatot indított Simicska plakátcége ellen.

A Jobbik eközben tagadja, hogy Simicska támogatná őket, sorolja a Politico az álláspontokat. Vona Gábort idézik, aki állítja, csupán kétszer találkozott Simicska Lajossal, és egyetlen ügyben értenek egyet: Magyarországnak újra demokratikusnak kell lennie.

A lap szerint a Fidesz taktikája az, hogy a párt elleni korrupciós vádakat visszapattintsa a Jobbikra és Simicskára. Az oligarcha viszont korábban elmondta, nem tágít: „ezek engem nem tudnak megfélemlíteni, nem hagyom magam, nem tudnak elkergetni, ez az én hazám, én meg megyek tovább azon az úton, amit elhatároztam”.

  

Rovatok